Helyi közélet

2008.10.29. 06:18

Sokba kerülhet a "potyázó" lakók körbefűtése

<p>Nyíregyháza - Olvasói levelek és telefonhívások sokasága érkezett szerkesztőségünkbe a takarékoskodni vágyó „potyázók” körbefűtésének problémájával kapcsolatban.</p>

A közelmúltban megjelent „Én fűtsem a szomszédomat?” és „A számlát rendezni kell” című cikkekből egyértelműen kiderült: 2008. december 1-től a fűtési díjat 8,4 százalékkal, a melegvíz hődíját 9 százalékkal emeli a nyíregyházi szolgáltató az alapdíj változatlanul hagyása mellett. A Nyírtávhő Kft. lakossági kintlévősége mintegy 240 millió forintra rúg, átlagosan minden távhős lakásban élő 16 ezer forinttal tartozik a cégnek.

Ha a nemfizetőket a Nyírtávhő kizárná a fűtési rendszerből, voltaképpen azok szomszédok járnának rosszul anyagilag, akik akaratlanul is körbefűtik a hideg ingatlant. Gerda István igazgató kifejtette: a tartozást felhalmozókkal szemben továbbra sem alkalmazzák a fűtés kizárását, csak a melegvíz szolgáltatásból történő kikapcsolást. A kizárt helyiségekbe, lakásokba átáramló meleg a szomszédos, fűtött helyiségekben, lakásokban többlet hőfelhasználást okoz, ezért sem lehet például egy fűtött helyiséget megfelelő épületgépészeti átalakítások nélkül fűtetlenné alakítani.

Fizetés, majd ráfizetés

Tóthné I. Éva ezt írja levelében: Hosszú ideje foglalkoztat a gondolat a távhőszolgáltatás anomáliáival kapcsolatban, mivel én is lakótelepen élek a családommal. A lakásunk 69 négyzetméteres, negyedik emeleti, és három oldalról is laknak körülöttünk. Rendelkezünk hőfokszabályzókkal, ám a helyzet cseppet sem örömteli.

Bizony, nem repes a szívem, amikor kézhez kapom a távhőszámlát, mert a támogatások levonása után is 56 000 forint feletti a fizetendő végösszeg! Ebben a melegvíz általány is benne van, de évek óta, a végelszámolásnál, további 30–40 ezer forint közötti összeget kell még ráfizetnem attól függően, hogy mennyire volt hideg a tél.

Igen, „a számát rendezni kell”, de úgy gondolom, ennyi pénzért néha még meleg is lehetne a lakásomban. Sokan csak egy helyiséget fűtenek, hogy spóroljanak, de mondja már meg valaki, vajon kinek a kontójára? Mert azokban a lakásokban, ahol kisgyermekek vannak vagy egyszerűen többen élnek, nem lehet megtenni, hogy csak egy helyen legyen meleg a radiátor!

Ez a szolgáltatás nem egyéb, mint kiszolgáltatás, nagyon sokan ki vagyunk szolgáltatva azon lakótársaknak, akik rajtunk spórolnak. Úgy gondolom, ez a fajta szolgáltatás a legigazságtalanabb szolgáltatási forma, gondolom, aki ezt kitalálta, nem érdekelte, milyen helyzetek adódhatnak, nem számolt a kényszerű körbefűtés jelenségével.

Mi lesz velünk?

A lényeg, hogy a távhőszolgáltatók évről évre gyarapíthassák vagyonukat, nem kivétel ez alól a Nyírtávhő sem! Nem tudom elhinni, hogy a szolgáltatási díj fizetését ne tudnák szakemberek igazságosabbá tenni! Például tetszik, nem tetszik négyzetméterenként mindenkinek fizessen bizonyos minimum összeget!

Az már csak hab a tortán: néha még egyes szakemberek is kétségbe vonják, hogy a hőfokszabályzók precízen mérnek. Ha decembertől ismét emelik a szolgáltatási díjat, mi lesz velünk? Valószínűleg még többen akarnak majd spórolni a kényszerhelyzetben lévő szomszédok kárára, mert nincs miből fizetni...

Kapcsolódó cikkek:
· „Én fűtsem a szomszédomat?”
· A számlát rendezni kell...  

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában