Helyi közélet

2008.10.27. 12:59

Sírrongálás vagy életmentés Nyíregyházán?

<p>Nyíregyháza - Több száz síremléket döntött le a temető-üzemeltető – balesetveszélyt hárított. Olvasónk szerint az intézkedés felháborító, felér egy sírgyalázással! <dia width="900" height="700" alt="Sírrongálás vagy életmentés Nyíregyházán? 2008.10.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_rrong_l_s_vagy__letment_s_Ny_regyh_z_n__2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Sírrongálás vagy életmentés Nyíregyházán? 2008.10.27." /></a></dia></p>

Nagy felháborodást váltott ki sokakban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Vállalat törvényben előírt balesetmegelőző intézkedése, mely során a város valamennyi temetőjében (Északi temető, Sóstóhegy, Borbánya, Oros, Nagyszállás) ledöntötték a veszélyesnek ítélt labilis, mozgó fejrészeket, majd a sírhely mellé vagy a sírra fektették azokat.

Internetes hozzászólásában B. Maris nevű portállátogatónk ezt írja: „Nagyon komolyan vette a takarítást a temetkezési vállalat az orosi temetőben! Semmi előzetes értesítés nélkül kb. egy hónappal ezelőtt 80-nál több síremléket emeltek le a helyéről. A marcona emberek nekiestek a síremlékeknek, és amelyik szerintük „mozgott” azt ledöntötték, a sírokon hagyva egy feliratot, hogy balesetveszélyt hárítottak. A síremlékek között voltak a 70-es években felállított, de akár pár évesek is. Birtokomban van néhány fénykép, hogy milyen szép munkát végeztek!”

L. Józsefné klaviatúra helyett papírt és tollat ragadott, hogy elmondja: ami az orosi temetőben történt, az szerinte sírgyalázás. „Nem tudom, mi alapján határozták meg, hogy életveszélyes-e egy-egy sírkő, hiszen jópár labilisan állóhoz hozzá sem nyúltak... Felhívásban ugyan felhívták a hozzátartozók figyelmét a balesetveszélyes síremlék helyreállítására, de nem vették a fáradtságot, hogy időt adjanak a szükséges munkálatok elvégzésére! Miért halottak napja előtt néhány héttel vált ennyi sírkő életveszélyessé, miért nem tavasszal vagy nyáron jelezték mindezt, hogy legyen elég időnk a helyreállításra? Talán anyagi haszonszerzés áll a háttérben? Akik évente csak néhányszor jutnak el szeretteik sírjához, a közelgő mindenszentek estéjén megdöbbenve fognak szembesülni a szomorú tényekkel. Sokaknak okozott keserű fájdalmat ezzel a lépéssel a megyei temetkezési vállalat!”

– Szigorú döntést hoztunk, de azt tiszta lelkiismerettel tettük. Semmiféle anyagi haszonszerzés nem vezetett bennünket, egyetlen fejrész visszaállítását sem vállaltuk el, illetve nem is kívánjuk elvállalni. Az érvényben Iévő törvények és rendeletek kötelezik a temető-üzemeltetőket, hogy lépéseket tegyenek a balesetveszélyes síremlékek helyreállítása érdekében. A sírhely felett rendelkezőket felhívás útján értesítettük, a közvetlen veszélyt pedig kötelesek vagyunk megszüntetni.

Tovább folytatjuk az ellenőrzéseket mindaddig, amíg a törvény, illetve Nyíregyháza város temetőkről szóló rendelete ezt számunkra előírja, és egyben felelősséget is ránk rója. (Javasolni fogjuk az önkormányzatnak, hogy ezen felelősség alól a temető üzemeltetőjét mentesítse.) Hogy életveszélyes a sírkő, azt úgy állapítottuk meg, hogy valamennyi síremléket megmozgattuk, és amelyik mozgott vagy Iibegett, azt egyszerűen megemeltük, így szemrevételezve, hogy csapolva van vagy sem. Több százat kellett eltávolítanunk a helyéről.

És miért most tettük mindezt? Mindenszentek közeledtével egyre többen keresik fel a sírkerteket, nagyobb a balesetveszély. A hozzátartozóknak lehetőségük van még mindenszentek előtt a veszély megszüntetésére, illetve a helyreállításra. Az esetek 90 százalékában a temettetők, a sírhely felett rendelkezők megköszönték az értesítésünket, sőt azt is, hogy a veszélyt, amiről ők nem is tudtak, elhárítottuk – reagált olvasónk panaszára Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Temetkezési Vállalat igazgatója.

Határidõ

A temetõkben hirdetõtáblák figyelmeztetnek a 10 éve megváltott urnafülkék és a 25 éve betemetett sírok használati idejének lejártára, s újraváltására.

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában