Helyi közélet

2008.11.02. 14:09

Postánkból: Nincsenek könnyű sikerek

<p>"Rájössz, hogy ez több mint foglalkozás, ez egy életforma, amivel gyógyhatású élelmiszert termelhetsz" - írja olvasónk.</p>

Jelentős mennyiségű telefon és személyes megkeresést kaptam fiatalokat gazdálkodásra buzdító írásom után, ami az és olvasatomban azt jelenti, hogy sok emberben megvan a jó szándék és akarat sorsának jobbításához, csak vár ehhez valamilyen segítséget és iránymutatást.

Érdeklődtek az állattenyésztés speciális és nagyon szép ágazata, a méhészkedés iránt is. Itt nincsenek könnyű sikerek, ha ezzel szeretnél foglalkozni ifjú ember, akkor ne horgász, ne vadász és kocsmába se járj, ez ugyanis egész embert kíván. Megpróbálom az adott kereten belül összefoglalni a legfontosabb szempontokat.

A felső határ a 100 kaptár volt rendszerváltás előtt is, amit még munka mellett, állandó telephelyen el tudott látni egy négytagú család. Főfoglalkozásként növelhető a mennyiség. Ami a gazdaságosságot alapvetően befolyásolja, termelhető a méz mellett, virágpor, propolisz, pempő és gyógyászati alapanyagként méhméreg is.

A gazdaságosságra jellemző adat, hogy a hetvenes években az első pár kanna mézet 18 forintért adtuk el kilogrammonként, majd jó pár év múlva az uniós csatlakozás előt,t már láttam debreceni standon, a hatalmas választék között, 1800 Ft-os a fajtamézet is. Vagyis, a piac így értékelte termékünket, hogy az ár százszorosára emelkedett.

Aztán az uniós csatlakozás derékba törte ezt az ágazatot is, behozták a jellegtelen, híg kínai mézet, ami megfelezte a magyar mézárakat, és zavarokat okozott az addig stabil nyugat európai piacokon is.

Ha kellő mérlegelés után megpróbálkozol méhészkedéssel, rájössz, hogy ez több mint foglalkozás, ez egy életforma, amivel gyógyhatású élelmiszert termelhetsz. És ha eljutottál valameddig, teleped, birtokod, vagy tanyád felépítésében, húzd ki magad, nézz körbe, hogy igen eddig megcsináltad és meg tudod csinálni a hátralévő részét is.

Aztán parkosíts, virágosítsd ki környezeted, mert nem csak dolgozni lehet ott, meghívhatod bográcsolni barátaidat, és megkóstolhatják a helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt. Amikor még keresed helyed a világban, ne arra számíts, hogy felvesz majd a profitéhes multi, az ő lélekölő szalagja mellé, hogy örök dilemmád legyen minimálbéred beosztása, amiből vagy eszel, vagy számláidat fizeted, vagy gyógyszert váltasz ki.

Végezetül szeretném szüleid figyelmébe is ajánlani, amíg arcod verítékével építed saját vállalkozásodat, és vannak további álmaid, céljaid egész biztos, hogy nem fogsz tudatmódosító szerekhez nyúlni, ami rövid úton tönkreteszi áldozatait.

Toldy Kálmán, Vásárosnamény

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában