Helyi közélet

2008.12.12. 18:17

Biztosításhoz kötik az ebet

<p>Óriási a piac: Magyarországon közel ötmillió kutya és macska van.</p>

Kötve hihető: immár kutyákra és macskákra is köthető baleset- és egészségbiztosítás. Kötetlen beszélgetéseken nem kis derültséget keltettek a kommentálások, szokatlan, hogy a négylábú kedvencekre is csomagok közül lehet választani. Magyarország komoly vadászmezőnek számít, hiszen a térségben a lakosság számához viszonyítva a legnagyobb a piac, közel ötmillió (!) a számuk összesen. A francia April-csoport biztosítási kínálata új szín a havi biztosítási palettán.

– Lopás vagy elemi kár esetén köthetünk biztosítást, állategészégügyi szempontból viszont nem – közölte Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. – Ha egy több tíz millió forintot érő állat például tüdőgyulladást kap és elpusztul, nem jár érte térítés, mert nem lehet ilyen esetre biztosítást kötni, mondván, nagy a kockázati tényező. Amikor külföldről szállítunk egy állatot, akkor köthető biztosítás, hiszen bármi előfordulhat. Állatparkunkat nem érinti a francia cég újdonsága, a magánszemélyek fantáziáját, pénztárcáját viszont megmozgathatja.

Alap- és prémiumcsomag is igénybe vehető, előbbi kutyáknál 2390, macskáknál 2190 forintba kerül havi szinten, utóbbinál 4390 és 3990 forintot kóstál. Az alapdíj a baleseti kezeléseknél és a sebészeti beavatkozásoknál érvényesíthető, a magasabb fokozat a nem sebészeti kezeléseknél is felhasználható, ugyanakkor feltétel a mikrochip, az oltás, valamint a sérülésmentesség a szerződéskötéskor.

– Furcsa az ötlet, biztos más is érdekesnek találja – reagált Lencsés Brigitta, az Állatbarát Alapítvány főmunkatársa. – Nem lehet pontos felmérést készíteni a magyarországi ebek számáról, mivel sokan nem viszik el oltásra, ezért nem is szerepelnek a nyilvántartásban. Kicsit pesszimista is vagyok, hiszen aki nem költ oltásra, már eleve kiesik a biztosítási körből. Persze, ahol futja egy drága kutyára, érdemes elgondolkozni a házikedvenc bebiztosításáról. Tömegigény szerintem nincs az újdonságra, kíváncsian várom a fogadtatását.
Ha egy 5 millióba kerülő Octaviára évi 120 ezer, a 2,8 milliós Fabiára 64 ezer a casco, akkor abban az esetben, amennyiben a kutyánál havi 2190 forint a tarifa, felszorozva körülbelül 1,14 millió forint lenne az eb ára – élcelődött egy biztosítási szakember.

Ön kötne biztosítást

házi kedvencére?

Kajdi Lajosné (Nyíregyháza): Nekem nincs

háziállatom, de ha lenne, akkor sem kötnék rá

biztosítást. Az embernek manapság arra se nagyon

futja, hogy a saját sorsáról gondoskodjon ilyen módon.

Pelles Ferenc (Nyíregyháza): Túlzásnak

tartom ezt az új biztosítási hóbortot! Az

ember lassan több gondot fordít a kedvencére, mint

saját embertársaira! Igaz, nekem nincs háziállatom,

de nem is látom értelmét az ilyen jellegû biztosításnak.

Harangozó Beáta (Nagykálló): Három

kutyám és egy macskám van, akik szinte már

családtagnak számítanak. Bár nagyon fontosak

számomra, mégsem kötnék rájuk betegbiztosítást.

Szerencsére még nem történt komolyabb bajuk,

bízom benne, hogy nem is fog.

A nyírkátai Kádár Andrásnak

olyan speciális lakásbiztosítása van, mely

magában foglalja a kutyája biztonságát is.

– Hasznosnak tartom a házi kedvencekre vonatkozó biztosításfajtát,

igénybe fogom venni a jövõben – tette hozzá.

A nyíregyházi Gergely Lajosné lakásbiztosítása

szintén kiterjed kis kedvencére. – Ha valami baj történne

a kutyámmal, az állatkórházi költségek

egy részét fizeti a biztosító. Ez nagyon megnyugtató–

mondta.

A kálmánházi Smidt Szabina szívén

viseli egyetlen kutyája sorsát. Szeretõ gazdiként

ötletesnek tartja az állatbiztosítást, mint

mondta: sose lehet tudni, milyen egészségügyi problémái

lesznek kedvencének a jövõben.

– Olyan állatokra (és ezalatt nem feltétlenül a kutyákat értem), amik nagy értéket képviselnek, vagy gazdáiknak eszmei értékkel bírnak, tényleg igényként jelentkezik ez a biztosítási fajta. Komoly költsége van az állatok betegségéből vagy balesetéből fellépő indokolt orvosi ellátásnak, a műtétnek, a kezelésnek, a gyógyszereknek. A balesetet szenvedett Mancs nevű életmentő kutya drága orvosi beavatkozása nem került külön pénzbe, mert a mentőegységnek volt biztosítása. Persze, Mancs egy egyedi eset, de mindenképpen hiánypótló az effajta biztosítási lehetőség – jegyezte meg Rákos József, egy biztosítási alkusz iroda tulajdonos ügyvezetője.

Jó az ötlet, de...

– Szerintem jó ötlet a kisállat-biztosítás, ha a jelenlegi feltételei megváltoznának. Úgy gondolom, hogy a havonta fizetendő összeg túl magas a szolgáltatásaikhoz képest. Az pedig, hogy az állat 10 éves kora után megszűnik a betegségi fedezet, nem korrekt. Egy biztos: van még rajta mit javítani – kommentálta az újdonságot Séra Zsanett Csilla, a másfél éves, hét kilós brit rövid szőrű cica, Elvis tulajdonosa.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában