Helyi közélet

2008.12.30. 14:21

Életre tör a szabadvizek jege

<p>Nyíregyháza - Jelenleg a jég vastagsága a tíz centis minimumérték alatt van, tehát nem biztonságos a felület. Riasztó a tükörsima jég beszakadásának látványa és hanghatása.</p>

Ez általános veszélyforrás manapság a szabadvizeken. Vannak praktikus tanácsok, melyeket nem lehet elégszer ismételni, sulykolni. Ha megtörténik a baj, pillanatok tört része alatt kell dönteni. Akkor pedig legyen miből meríteni!

– Jelenleg a jég vastagsága a tíz centis minimumérték alatt van, tehát nem biztonságos a felület. Ha a szabadvizek partszakaszánál mégis masszív a jég, könnyen lehet, hogy néhány méterrel beljebb hirtelen vékonyodik, ezért semmiképpen sem szabad kockáztatni – javasolta Dombrády László tűzoltó ezredes, nyíregyházi városi parancsnok.

– Amennyiben elhúzódik a hideg idő, elképzelhető, hogy hamarosan igénybe lehet venni a jeget az említett területeken, de általában azokat ki is jelölik. Amikor valaki úgy dönt, hogy a szabadvizek jegére lép és ezáltal kockáztat, egyedül sose tegye! A jéghideg vízbe merülve pár percnél tovább minimális az esély a túlélésre. Könnyű okosnak lenni a távolból, azonban fontos tudni, hogy ha az illető belecsúszik a jeges vízbe, próbáljon minél nagyobb jégfelületbe kapaszkodni kézzel és lábbal, persze, akkor is fennáll a továbbszakadás veszélye.

A kritikus helyzetet a tűzoltók is modellezik, hogy ha élesben kell menteniük, rutinosan siethessenek a bajba jutottak segítségére.

– Felkészültünk a jégről és a vízből mentésre, a korábbi gyakorlatok során különböző segédeszközöket (például létrát és gumicsónakot) vetettünk be. Ha a helyzet úgy indokolná, speciális mentőket is tudnánk segítségül hívni, de Isten őrizz, hogy ilyen előforduljon...

Foltos lehet a jégtakaró

A Tiszai Vízirendészet közlése szerint a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve az enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait. A jégbeszakadások gyakran halállal végződnek, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt.
Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között a kikötőknél, illetve a folyókon tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni. A csúszkálók és a korcsolyázók mellett télen a horgászok is rámerészkednek a jégre, hogy lékeket vágjanak. A szabályok szerint ezeket messziről is jól látható módon kell megjelölni a balesetek elkerülése végett.

Jó tudni

A vízirendészet tanácsai szerint, ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk a jégre, hogy azt minél nagyobb felületen terheljük, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzünk a jég szélében megkapaszkodni és lábunkkal a part felé lökni magunkat!

A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzük a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Ha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, törölközzünk szárazra, igyunk forró, meleg italt, de kerüljük a kávé és az alkohol fogyasztását.

Kapcsolódó cikkek:

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában