Helyi közélet

2009.02.12. 15:49

Túl költséges a VMK eredeti terve

<p>Ny&#237;regyh&#225;za - Kider&#252;lt, hogy a<br /> gy&#337;ztes terv olyan m&#369;szaki<br /> t&#246;bbletk&#246;lts&#233;geket tartalmaz, mely<br /> legal&#225;bb 1,3 milli&#225;rd forinttal n&#246;veli<br /> meg az eredeti k&#246;lts&#233;gvet&#233;st.</p>

Megújul a Váci Mihály

Kulturális, Művészeti és

Gyermekcentrum épülete, a

megyeszékhely 1,71 milliárd forint

európai uniós forrást nyert a

rekonstrukcióhoz, illetve egy

multifunkcionális terem

kialakításához. Szerdai és

csütörtöki számunkban

olvashatták Kulcsár

Attila véleményét a

nyertes pályázatról: a megyei

építész kamara elnöke

úgy véli, a város helyesen

döntött, amikor az épület

megtartása és

felújítása mellett tette

le a voksát, ám szerinte

túlságosan drága mulatság a

ház alá színházat

tervezni. Az építész

szerint a ház helyi védettsége

semmit sem ér, ha a lábon

álló egyedisége megszűnik az

aláépítéssel.

– Két elképzelés

merült fel a rekonstrukció

kapcsán – mondta lapunknak

Markovics Attila oktatási,

kulturális és sportiroda vezető,

aki egyben az AGÓRA projekt

vezetője. – Vagy a ház eredeti

tervezője  tervezi az épületet

– ebben az esetben saját

forrásból kell gazdálkodnunk, vagy

európai uniós forrásokat

használ fel, de ebben az esetben meg kell

pályáztatni a tervezést. Az

önkormányzat ez utóbbi mellett

döntött, a szakértői

bizottság pedig Dévényi

Sándor pályázatát

hozta ki győztesnek. Ám kiderült, hogy

ez a terv olyan műszaki

többletköltségeket tartalmaz, mely

legalább 1,3 milliárd forinttal

növeli meg az eredeti

költségvetést.

Az biztos, hogy nem akarunk és nem is tudunk a

tervezett 2,5 milliárd forintnál –

ebből 740 millió forint az

önkormányzati saját erő –

a szerk. – többet költeni, az is

egyértelmű, hogy szeretnénk

megvalósítani a

felújítást és a

pályázat elnyeréséhez

nélkülözhetetlen

multifunkcionális terem

megvalósítását,

tehát nem adjuk vissza pénzt, és

szintén rögzítettük, hogy a

rendelkezésünkre álló

forrás felénél nem

költünk többet az új terem

kialakítására.  (Ezt az

álláspont többszöri

egyeztetés során alakult ki, ahol minden

esetben ott voltak az ellenzéki

képviselők is.) Ahhoz, hogy ezen

feltételeknek megfelelve is

megvalósulhasson a beruházás,

szerdán felkerestük az

Irányító hatóságot,

hogy megtudjuk, van-e lehetőség a terv

megváltoztatásra. Nem

utasították el a

kérésünket, igaz, egyelőre be

sem fogadták, választ két

héten belül kapunk, miután a

hatóság kérdéseire megadjuk

a választ. Mindenképpen szeretnénk

felújítani a házat, mert azt

gondoljuk, ha most nem tesszük meg, ennél

több pénz később sem áll

majd a rendelkezésünkre.

A Bán Ferenc iránt

érzett tisztelet miatt nem bontjuk le az

épületet, megőrizzük mára

már szimbolikussá vált

megjelenését, de a

felújítás elkerülhetetlen,

erre pedig ennyi támogatást csak akkor

kapunk, ha a már sokat emlegetett

multifunkcionális terem is létrejön.

Ez a terem egyszerre lenne alkalmas

színházi előadások,

kiállítások, hangversenyek,

bálok lebonyolítására, az

ideális állapot szerint pedig

legalább 6–700 néző

befogadását tettné

lehetővé. Most, hogy

csökkentenünk kell a költségeket,

a változtatás iránya a

méretbeli csökkentés. Ez azt

jelenti, hogy a szakmai koncepció nem

változik, az ún. indikátor

mutatók azonban módosulnak. Ez

főként négyzetméterekben

mérhető, de bizonyos funkciók

átrendeződését is

magába foglalja.

Az eredeti elképzelésben

a multifunkcionális funkció kapott

nagyobb hangsúlyt, az új

változatban az arány a

kiállító funkció

javára billenne el, s nem az eredetileg

tervezett hipermodern színpadtechnika

készülne el. Ezzel a koncepció

kevésbé

sérül, és nem kellene

tíz méter mélyre menni, csak

3,5-re. Ha ez a változat megvalósul, a

ház kívül-belül megújul

és egyszerre lesz a

közművelődés, az

élményszerzés és a

közösségi lét színtere,

melyben helyet kapnak tantermek,

számítógépek, ahol

ideális körülmények

közé kerül a

bábszínház, melyet jobb

hőtechnikájú üvegekkel

látnak el, s ahol kicserélik a

gépészeti elemeket, de ahol a ház

jellege megmarad.

Nem

jelezte

aggályait

A pályázatot

elbíráló

grémium tagja volt

Kulcsár Attila

is, aki a jegyzőkönyvek

tanúsága szerint a most

megjelent aggályait akkor nem

jelezte, sőt, azt mondta, hogy a

két terv közül ez az,

amit

megvalósításra

javasol, a másikkal kapcsolatban

azt jegyezte meg, hogy jóval

nagyobb szakmai botrányt

váltana ki.

Kapcsolódó cikkek:

újjászületik a Váci

Mihály VMK  

  • Pályázati

  • kényszerzubbony

    Nyíregyházán

    - Száraz Ancsa -

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában