Helyi közélet

2009.03.20. 12:40

Édes élet: cukor az egész világ

<p>Kopcsik Lajost betegesked&#337; gyerekk&#233;nt<br /> &#233;desanyja ir&#225;ny&#237;totta a cukr&#225;sz<br /> p&#225;ly&#225;ra azzal, hogy sok<br /> &#233;dess&#233;get adott neki, mondv&#225;n,<br /> att&#243;l meger&#337;s&#246;dik.<br /> Meger&#337;s&#246;d&#246;tt, s ahogy mondja, a feh&#233;r<br /> ruha fel&#246;lt&#233;s&#233;t&#337;l kezdve szerelmes<br /> a szakm&#225;j&#225;ba.</p>

Több alkalommal vett részt

cukrász

világkiállításokon,

ezekről számos díjat hozott haza

– van többek között

Oscar-díja is –, de a

leginkább arra büszke, hogy az 1996-os

berlini olimpián, a világon

elsőként 10 aranyérmet nyert,

rekordot állítva fel ezzel az

olimpiák történetében.

Emellett szívesen gondol arra a 13,5

négyzetméteres cukorból

készült faliképére is,

mellyel a Guiness rekordok

könyvébe is bekerült, de kedves neki

minden olyan alkotás, mellyel másoknak

szerez örömet. Ilyen pedig van bőven,

egy egész múzeumra való,

mestercukrász remekei közül

pedig 20–25 látható majd a

Jósa András Múzeumban

március 27–április 20.

között.

A szenzációs

kiállítás

beharangozóján a

cukrászatról

szenvedéllyel mesélő Kopcsik

Lajos azt mondta, hogy amikor kikerült a

mindennapi cukrászatból,

elkezdte megvalósítani mindazt, amire

korábban nem volt ideje. Sorra

készültek az alkotások:

falikép, harang, sakk-készlet, velencei

maszk, matyó párna, húsvéti

tojás és cserépkályha

– mindez marcipánból,

egészen pontosan

cukortésztából.

– A marcipánnak van

szavatossági ideje, ami egy idő után

lejár, a benne lévő mandula pedig

megavasodik, ezért az alkotások

alapanyaga a cukortészta, melyben sok a zselatin

és a porcukor, ettől

formázható – mondja Kopcsik

Lajos, hozzátéve, erre csak

nagyon rövid idő áll a

rendelkezésére, hiszen ez az anyag

gyorsan szárad. A művek úgy

néznek ki, mintha porcelánból

lennének, a díszítéshez

temperát használnak, valamint

tojásfehérje és porcukor

keverékét, a glazúrt. Így

jönnek létre a hamisítatlan

Kopcsik-művek, a különleges

világba pedig a Jósa András

múzeum látogatói is

bepillanthatnak, ha március

27–április 20. között

ellátogatnak az intézménybe, mely

számos meglepetéssel készül a

nem mindennapi kiállításra,

így gazdára találnak

ajándék-marcipánok, lesz

sütemény-kóstolás, és

a cukrászmestert is meglepik majd.

anasirAsztal6k.jpg" content-type="image/pjpeg" content-length="79837" />

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában