Helyi közélet

2010.07.20. 16:53

Az első magyar édesség Japánban

<p>A Sissy-kultuszra építve népszerűsítik a szabolcsi almát a japán fogyasztók körében. Első alkalommal indított szállítmányt kedden a távoli szigetországba egy mátészalkai cég: egy japán küldöttség tavaly figyelt fel a csokoládés almasziromra, amelyet csak Mátészalkán gyártanak.</p>

Svédország, Ausztria, Olaszország, Németország, Anglia és számos környező európai ország után két évtizedes fennállása óta először indít szállítmányt Japánba a mátészalkai Nobilis Zrt. A szigetország piacára nagyon nehéz betörni. A japánok étkezési kultúrája, ízlésvilága ugyanis nagyban különbözik az európaitól, rendkívül igényesek, minőségi elvárásaiknak csak kevesek felelnek meg.

A különleges ízvilág felkeltette a japánok érdeklődését

A japán-mátészalkai kapcsolat bő egy éve indult. A Nobilis számos nemzetközi élelmiszeripari vásáron vesz részt, egy küldöttség ennek köszönhetően figyelt fel a csokoládés almasziromra, amely olyannyira egyedülálló, hogy a finomságot az egész világon csak Mátészalkán gyártják. A szabolcsi jonatán alma és a belga csokoládé „házassága” és különleges ízvilága keltette fel elsőként a japánok érdeklődését. Jun Fujii vezetésével tavaly a delegáció személyesen is ellátogatott a Zrt. üzemébe.

Azóta, több mint egy éven át folyamatosan „tesztelték” a mátészalkai termékeket. A próbaszállítmányok és a kóstoltatások során pedig bebizonyosodott, hogy a csokis almaszirmot, valamint az étcsokoládés meggyet igen hamar megkedvelték a meglehetősen igényes japán édességkedvelők. A 28 köbméteres hűtött konténerben a mintegy 20 ezer csomag Koper kikötőjéig közúton megy, ott hajóra rakják, majd 42 napnyi tengeri utazás után, szeptember elején érkezik meg a 130 milliós ország fővárosába. A szállítás komoly logisztikai szervezést igényelt. A konténert például speciális adatrögzítő készülékkel is felszerelték, amely folyamatosan méri és rögzíti a szállítási paramétereket: hőmérsékletet, páratartalmat.

A szabolcsi csemegét elsőként Tokió lakosai ízlelhetik meg

A szabolcsi csemegét elsőként Tokió 13 millió lakosa ízlelheti meg, a csokis almaszirom és az étcsokoládés meggy a japán főváros legrangosabb üzlethálózatának polcaira kerül. A csokis almaszirom és az étcsokoládés meggy az első magyar édesség amely a szigetország piacára kerül. Érdekesség, hogy a japán marketing a legendás Sissy királynő személyére épül, a szigetországban ugyanis nagy a Sissy-kultusz, márpedig ha a közkedvelt királynő szerette a szabolcsi almát, máris megvan a bizalom a szabolcsi gyümölcsökből készült termékek iránt.

Komoly fellendülés a szabolcsi termelők számára

A szállítmány komoly fellendülést hozhat a szabolcsi termelők számára. Jelenleg a Nobilis Zrt. üzemében évi 700 ezer kilogramm meggyet 3 000 tonna almát dolgoznak fel és a társaság évente 500 kistermelőtől vásárolja fel a gyümölcsöket. Ezekből többek között 2 millió tasak csokoládés almaszirom és étcsokoládés meggy készül. Ha azonban a japán export állandósul, a szigetországban akár 10-12 millió tasak finomság is vevőre találhat. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi termés sokszorosára lesz szükség, ami évről-évre biztos felvevőpiacot és garantáltan jó felvásárlási árat biztosít a szabolcsi termelőknek. Az elmúlt évek után ez komoly lehetőség, hiszen nagyon sok gazda léalmaként, nyomott áron, súlyos veszteségekkel és ráfizetéssel tudta csak értékesíteni jó minőségű termelvényét.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában