Helyi közélet

2010.07.06. 20:16

Elbocsátották a nyíregyházi gázrobbanás egyik sérültjét

<p>Szegény embert még az ág is húzza... – kezdi a 34 éves Szabó Zsuzsanna, aki néhány héttel ezelőtt még vidáman sétált hazafelé munka után, hogy szeretteivel tölthesse idejét.</p>

Az Arany János utca 34. alatt történt gázrobbanás óta azonban darabokra hullott az élete: előbb otthonát, majd egészségét, végül pedig munkahelyét is elveszítette. Mankóra támaszkodva, könnyeivel küzdve mesélt a történtekről lapunknak.

– Hatalmas robbanásra riadtunk fel azon az éjszakán. Mezítláb botorkáltam el a bejáratig, majd a gomolygó füstben le, egészen a földszintig, ahol összeestem. Az üvegszilánkok véresre vágták a talpamat, a jobb bokámban pokoli fájdalmat éreztem. A mentők kórházba vittek, ahol gondosan elláttak. „Búcsúzóul” két mankót és pihenési javallatot kaptam az orvosomtól, hetekre mozgás- és munkaképtenné váltam.

Tolószékben is dolgozott volna a nyíregyházi asszony

Néhány napja a Mándokon élő szüleim jöttek látogatóba hozzám. Egy nekem címzett, tértivevényes levelet hoztak magukkal, amelyben a munkáltatóm ezzel az együttérző címsorral kívánt mihamarabbi gyógyulást: „Munkaviszony azonnali hatályú megszüntetése próbaidő alatt”. A döbbenettől hirtelen sírni sem tudtam. Május 31-étől dolgoztam a nyíregyházi hipermarketben, a munkaügyi részlegen.

A robbanás másnapján azonnal hívtam az osztályvezetőmet, és elmondtam, mi történt, kórházban vagyok, s várhatóan 2-3 hétig táppénzre kell mennem. Másnap megkértek, hogy adjam le a céges telefonomat, naivan azt hittem, a céges munkamenet zavartalan folytatása miatt fontos ez. A párom segített „bebotorkálni” a személyzeti osztályvezetőhöz, akinek odaadtam a táppénzes papíromat, és jeleztem: maximum 1-2 hét kényszerpihenő után – akár az áruház kerekesszékében közlekedve is! – szeretnék visszatérni a csapatba.

Fájdalmas arculcsapás volt ezek után az ajánlott levél, amelyben a munkáltatóm az elbocsátásomról értesített. Értek egy keveset a munkajoghoz, tudom, hogy próbaidő alatt (90 nap) bármikor utcára tehetik a dolgozót, különösebb indoklás nélkül. Jogilag tehát egy szavam sem lehet. Emberileg pedig nem találok szavakat. Nagyot csalódtam ebben a cégben, amelynek jelszava: „A legkisebb is számít”.

Lapunk megkeresésére a nyíregyházi hipermarket az üggyel kapcsolatban annyit mondott: a döntést nem a dolgozó egészségi állapota miatt hozták meg.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában