Helyi közélet

2010.07.13. 11:23

Felrobbant a víztorony Fehérgyarmaton - 11 ezer ember víz nélkül maradt

<p>Felrobbant a víztorony kedden Fehérgyarmaton, emiatt nincs víz négy szatmári településen.</p>

Senki sem sérült meg, mert az építmény egy focipálya szélén, a lakott területtől távolabb van. Kömörőn, Mándon, Penyigén és Fehérgyarmaton összesen körülbelül 11 ezer embert érint a vízhiány. A robbanás okát egyelőre nem tudni.

Kovács Attila jegyző a Független Hírügynökségnek azt mondta: bár mindenki robbanásról beszél, egyelőre nem tudni, mi történt a toronyban. Annyi bizonyos, hogy a tároló része leszakadt, a darabjai két-három focipályányi területen szóródtak szét, a külső köpeny megmaradt része pedig most úgy lóg a csövön, mint egy rongy. A kiömlő víz villanyvezetékeket szakított le, és megrongált néhány villanyoszlopot.

A területet most áramtalanítják, közben megkezdi a helyreállítást az E-On: 2-3 villanyoszlopot kell kicserélni, a leszakadt vezetékeket visszahelyezni. Ezután kezdhetik meg a torony szétszakadt darabjainak összeszedését. A részleteket a védelmi bizottság ülésén tárgyalták meg.

A legfontosabb feladat most a víztorony kiiktatása

A legfontosabb feladat most a víztorony kiiktatása - mondta még el a fehérgyarmati jegyző. A vízellátást földi tározókból, szivattyúkkal fogják megoldani, ennek az a hátránya, hogy kisebb lesz a csövekben a nyomás. Remények szerint még kedden lesz víz a hálózatban, azt viszont egyelőre becsülni sem lehet, mikorra készülhet el az új torony. A procedúra akár egy évig is tarthat.

A most tönkre ment tornyot 1993-ban építtette Fehérgyarmat önkormányzata, akkori áron 35 millió forintba került.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője megerősítette, hogy az érintett települések lakóinak nyomáscsökkenéssel kell számolniuk a vízhálózatban. Ha mégis vízhiány alakulna ki, a katasztrófavédelem felkészült ennek kezelésére - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában