Helyi közélet

2010.07.04. 09:10

Itt a nyár – akcióban a bűnözők!

<p>A nagy tömegben szinte senkinek nem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, éppen ezért kedvenc vadászterülete a bűnözőknek ebben a szezonban a strand és az uszodák területe.</p>

Minden nyári szezonban történik több-kevesebb lopás. Az elkövetők bármit eltulajdonítanak, ami őrizetlen és mozdítható, lehet az telefon, pénztárca, videokamera, akár úszószemüveg és még sorolhatnánk a számunkra fontos értékeket.

Bárki lehet áldozat, tekintet nélkül korára, nemére, viselkedésére, megjelenésére. Ugyanakkor ezek a lopások sok bosszúságot is okozhatnak. Az esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel, ezért nem árt megfogadni az alábbiakban felsorolt intelmeket, melyre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hívja fel a figyelmet.

A legjobb védekezés - a prevenció: 

Ha strandra vagy vízpartra készülnek, lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a különböző értékmegőrzőket, ahol viszonylag biztonságban lehetnek ingóságaik. Amennyiben ez nem oldható meg és baráti társasággal szeretnének pihenni, vigyázzanak a táskákra felváltva. A kellemes strandoláshoz nem elengedhetetlenül szükséges nagy összegű készpénzt, illetve feltűnő és értékes használati tárgyainkat (pl. ékszerek, laptop) magunkkal vinni.

Legtöbbször gépkocsival közelítjük meg az enyhülés érdekében a vízpartot, vagy zárt területen lévő fürdőhelyeket, éppen ezért ne hagyjanak értékeket (pl. videokamera, fényképezőgép, stb.) az utastérben, inkább helyezzék el a csomagtartóban, illetve a gépkocsi elhagyásakor bizonyosodjanak meg arról, hogy az ablakok fel vannak-e húzva. A járművek lezárása mellett használjanak kiegészítésképpen biztonságtechnikai eszközöket (kormány, - váltózár, egyéb védelmi eszközök) is, illetve részesítsék előnyben a zárt parkolók igénybevételét.

Óvintézkedések kellenek

Az otthon hagyott értékeink biztonságáért tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket. A nyílászárókat ne hagyjuk bukóra nyitva szellőztetés címén, és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, otthonunk biztonsága érdekében alkalmazzunk elektronikai védelmi rendszert is.

 A már bekövetkezett bűncselekmények során nehézséget okoz, hogy a sértettek legtöbbször csak távozáskor veszik észre értékeik eltulajdonítását, éppen ezért szemtanúk hiányában nehéz felkutatni az elkövetőket. A strandokon a hangosbemondó is figyelmeztet időközönként óvatosságra, ahol hangsúlyozzák a saját felelősséget. 

Egy kis egymásra figyeléssel megelőzhetőek a lopások. Amennyiben valaki – a megtett óvintézkedései ellenére - mégis bűncselekmény áldozatává válik kérjük, hogy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget (107, 112), hiszen így nagyobb esélyük lehet ingóságaik felkutatására és az elkövetők felelősségre vonására. A bejelentést követően pedig vegyék igénybe az áldozatsegítő szolgálat segítségét is.  

Ezek is érdekelhetik