Helyi közélet

2010.07.29. 15:47

Kutyakötelesség az állatok védelme

<p>Az Állatbarát Alapítvány arra törekszik, hogy segítsen minden szerencsétlen sorsú állaton.</p>

A városlakók mostanában azt tapasztalhatják, hogy a kóbor, vagy beadni kívánt állataikat átmenetileg nem tudja befogadni az Állatbarát Alapítvány Állatotthona. Ennek oka az otthon túltelítettsége. A Kelet-Magyarország szerdai számában megjelent cikkben egy hölgy elpanaszolta, hogy az általuk talál kóbor kutyát nem tudta befogadni az Alapítvány. Az Állatbarát Alapítvány arra törekszik, hogy segítsen minden szerencsétlen sorsú állaton. Azonban a lehetőségei korlátozottak – ez derül ki a szerkesztőséghez eljuttatott közleményből:


„Az említett kutyus ügyében az Állatotthon vezetője beszélt egy úriemberrel, akitől udvariasan tájékozódott az esettel kapcsolatban. Az eb a Sólyom utcán egy üzlet előtt húzta meg magát, nagyon félt, és rossz fizikai kondícióban volt. Megetették, megitatták, de amikor hozzá akartak nyúlni, megharapta egy hölgy kezét, aki orvoshoz is ment a sebével. Az Alapítvány munkatársai azt kérik, ha kóbor állatot találnak, etessék, itassák meg, de csak akkor simogassák meg, ha biztosak az állat reakcióiban, mert félelmében odakaphat.

Fennállt a veszettség gyanúja

A dalmata, ameddig a hölgyet nem harapta meg, „csak” egy volt a Nyíregyházán és környékén kóborló több száz, egyes becslések szerint több ezer szerencsétlen sorsú állat közül, azonban a harapása után egy olyan ebbé vált, amelyet kötelező 14 napig állategészségügyi megfigyelés alatt tartani veszettség gyanúja miatt. E karanténban a kutyusnak egyedül (!) kell tartózkodnia, más állattal nem érintkezhet az estleges fertőzésveszély miatt. A karantént a hatósági állatorvosnak kell elrendelnie, mivel nem tisztázott, hogy megkapta-e a kutyus a veszettség elleni, kötelező védőoltást, erre a megharapott ember egészsége érdekében van szükség.

Az Állatbarát Alapítvány nem csak azért nem ment ki a dalmatáért, mert a zsúfoltság miatt nem tudta volna befogadni, hanem, mert a neki az előírt karantént sem tudta volna biztosítani, ezért javasolta, hogy hívja fel a gyepmesteri telepet. A gyepmesternek törvényben előírt feladata ilyen esetben eljárni, amelyet ők sajnos igen kifogásolható módszerekkel, tettek meg. A vasfogó használatát, állathoz méltatlan és már elavult bánásmódnak tartják az állatvédők, és a gyepmesteri telep is rendelkezik már egy humánusabb befogó eszközzel, a hurkosbottal, amellyel sérülésmentesen befogható az állat.

Az Alapítvány segít

Évente csaknem 2000 állaton segít az Alapítvány a 150 férőhelyes Állatotthonban, ezért kénytelenek várólistára venni a befogadásra váró állatokat, azonban elsőbbséget élveznek a sérült, bántalmazott, balesetet szenvedő állatok, és csak utánuk következnek a kóbor és a gazdák által beadni kívánt kutyusok, cicusok. A zsúfoltság sajnos az emberi felelőtlenség következtében állandó, melynek súlyos következményei lehetnek: még a gondos falkásítás ellenére is gyakoribbak a verekedések, és a kis helyre összezárt állatok között könnyebben terjedhetnek a fertőző betegségek is.

Segítsen Ön is!

Kormányzati vagy önkormányzati támogatás hiányában a személyi jövedelemadók felajánlott 1 százalékából, a lakosság támogatásából és a pályázatokon elnyert forrásokból kell fenntartanunk magunkat. Az 1 százalékból beérkezett összeg nagysága nyilvános, azonban ez az összeg sajnos nem elegendő a hozzánk bekerülő nagyszámú állat megfelelő ellátására, vakcinázására, parazita mentesítésére, chippelésére, műtéti és állatorvosi költségeire. A hiányzó összeg pótlására pályázatokat írnak, a beérkező adományokat fogadnak. Ezek az adományok lehetnek tárgyi jellegűek is, minden olyan dolgot szívesen fogadunk, amelyet fel tudunk használni az állatok ellátására.


A kóbor állat kérdés megoldása csak az állattartási kultúra nagymértékű javulása, a felelősségteljes állattartás elterjedése lehet. Ha a gazdák jobban odafigyelnének arra, akár elzárással, akár ivartalanítással, hogy ne szülessenek nem várt utódok, és vállalnák az állat egész életén át annak tartását, költségeit, csak akkor lehetne javítani a kialakult súlyos helyzeten”.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában