Helyi közélet

2010.07.26. 15:26

Utcai graffiti tárlat Nyíregyházán

<p>Nyíregyházán lassacskán már száz métert sem lehet menni anélkül, hogy egy összefirkált fal, buszmegálló, esetleg telefondoboz ne szúrná a szemünket.</p>

A helyzet évről évre változatlan, nincs kevesebb graffiti, de ha úgy nézzük, több sem. Azt viszont nem értem, hogy a falfirkák „alkotói” miért a fent említett tereptárgyakat tisztelik meg festékszóróikkal. Hiszen lehet ezt legálisan is csinálni, van ilyen fal Nyíregyházán, igaz, nem sok, de van. Több szórakozóhelyen láttam már ízléses és jól megkreált graffitiket, melyek földobták a helyet és valóban művészinek lehetett őket nevezni, ráadásul a megrendelő fizetett is a srácoknak, akik készítették.

Sőt, a középiskolás éveim alatt az egyik terem fala is graffitizve volt és mindenkinek tetszett. Nem minden esetben kell tehát a szomszéd házát összefesteni. Abban biztos vagyok, hogy sok graffitis azért fest közterületen, mert az adrenalin dolgozik benne, amikor tudja, hogy bármikor feltűnhet egy rendőr. Az izgalom a lényeg, a festés csak ráadás.

A legtöbb graffitis tilosban jár

A legtöbb graffitis tehát tilosban jár, elég csak lemenni egy-egy híd alá, vagy kevésbé forgalmas helyre, hogy meglássuk, milyen kreatívak is a fiatalok. Legtöbbször a MÁV vasúti kocsijai sem ússzák meg az önkéntes dizájnváltást, bár náluk az utóbbi időben, mintha kevesebb színes kocsit lehetne látni, köszönhetően a festőknek és a takarítószolgálat munkájának, akik a lehetőségekhez képest letisztítják a festéket a kocsikról.

Ez pedig a legtöbb esetben szinte lehetetlen, csak erős vegyszerekkel és kemény munkával lehet tisztázni a falat, már ha ez lehetséges. Ha nem, akkor marad az újrafestés.

Sokan azt mondják, hogy a graffiti művészet. Ezzel én is egyetértek, ugyanakkor a falak leginkább az ún. tag-ektől roskadoznak, akad olyan, amelyiken 6-8 is van. Az igazi graffiti ritka, és talán azért, mert aki komolyan veszi ezt a tevékenységet, az inkább legális falakon dolgozik, vagy megrendelésre alkot, de sajnos ők vannak kevesebben.

A megoldás legális falak kijelölése lenne

Az egész graffitizésre szerintem a megoldás legális falak kijelölése lenne, ahol kiélhetik kreativitásukat az erre fogékonyak. Akkor az utca embere is tudná, hogy ez a fal legális fal, nem lepődne meg az újabb és újabb „festményeken”, idővel pedig azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy várnák az arra járók a friss alkotásokat, ebből pedig születhetne akár egy állandó „kiállítás” is, változó témákkal.

- SZON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában