Helyi közélet

2010.07.14. 17:37

Visznek mindent, ami hűt Nyíregyházán

<p>Hőség ellen van, aki 2-3 ventilátort is vesz egyszerre, de fogynak a klímaberendezések is.</p>

– A forróság elviselhetetlen a lakásban, muszáj valamilyen módon hűteni az otthonunkat. Őrülünk meg éjszaka a négy fal között – mondja az elektronikai áruház kínálatát nézegető Szabó Ildikó. – Olcsó és jó készüléket keresek, ám nem tudok dönteni a klíma és a ventilátor között. Az eladó az előbb elmagyarázta, hogy az egyik csak a levegőt keringeti, a másik hűti is. Attól félek, hogy a gyerekek nem fogják bírni a klímát, bár már a meleget is nehezen tűrik – tanakodott az anyuka, s mint kiderült, nincs negyedül a dilemmájával.

A légkondicionáló időjárásfüggő szezontermék

– A légkondicionáló időjárásfüggő szezontermék, akkor vásárolják az emberek tömegesen, ha több napig 30 fok felett van a hőmérséklet, vagy az időjárás-előrejezés kánikulát ígér. Hosszantartó meleg idő esetén a légkondicionáló termékek forgalma 2-3 szorosára emelkedik az azt megelőző időszakhoz képest, most is ez a fellendülés tapasztalható – mondta Kabács Gábor, az egyik nyíregyházi elektronikai nagyáruház ügyvezető igazgatója. Tavaly június-júliushoz viszonyítva mintegy háromszorosára nőtt az értékesítés, igaz tavaly ebben az időszakban nem volt kánikula. – Az időjárás-előrejelzéseket figyelembe véve a kereslet élénkülésére számítunk, és készleteinket is eszerint alakítjuk. A beszerelést igénylő split klímák és a mobilklímák azonos arányban fogynak, míg az elmúlt években hol az egyik, hol a másik kategória volt erősebb. A ventilátorok forgalma is jelentősen nőtt a kánikula kezdete óta.

A hőségben duplájára emelkedett a ventilátorok forgalma

– A nyár eleji hűvös időhöz képest a mostani kánikulai napokban duplájára emelkedett az álló- és asztali ventilátorok forgalma és egyre többen keresik a mobil és split klímákat – tudtuk meg Pilinszki Andrástól, egy másik nyíregyházi elektronikai áruház igazgatójától. A vásárlásnál jól megfigyelhető a vevők árérzékenysége és ez vonatkozik az energiatakarékossági szempontokra is. – Ma már nincs akkora kereslet a klíma iránt mint két évvel ezelőtt, főként a fix berendezések eladása csökkent, hiszen a beszerelés plusz költséget jelent a családoknak, ezért a vásárlók inkább a ventilátorokat, vagy a mobilklímát választják. – A hőmérséklet további emelkedésével arányosan a forgalom növekedésére is számítunk és ehhez alakítottuk a kínálatot is.

Jól látható mindkét helyen, hogy fontos választási szempont az energiatakarékosság. Az árak pedig alkalmazkodnak a pénztárcához. Ventilátort már 3 ezer forinttól lehet kapni, de a 20 ezer forintos berendezés is megtalálható az üzletekben. A mobil és a split klímák ára 35 ezer forinttól indul és teljesítménytől függően átlépheti a 100 ezer forintos határt

Inkább a már meglévő, rosszabb minőségű klímákat javíttatjákEbben a tikkasztó hőségben sokan eljátszunk a gondolattal, de jó is lenne egy hűs szobában pihenve elütni az időt. Józan ésszel felmérve adja magát a gondolat, hogy ilyenkor megnő a klímaberendezést vásárlók száma. Németh Gáborral, egy nyíregyházi „klímás” cég vezetőjével beszélgetve kiderült, ez nem egészen így van:

 

– Cégünk régóta foglalkozik jó hatásfokú klímaberendezések forgalmazásával, beszerelésével, illetve karbantartásával. A legjobb forgalmunk 2-3 éve volt, azóta folyamatos érdeklődés mellett ugyan, de csökken a megrendeléseink száma, hiába az egyre gyakoribb nyári forróság. Inkább jellemző az, hogy a már meglévő, rosszabb minőségű klímákat javíttatják velünk az ügyfelek, ahelyett, hogy egy kisebb ráfordítással vennének egy megbízhatóbb, jobb modellt – mondta el érdeklődésünkre.

Megkérdeztük: Ön használ klímaberendezést?

– Nem vagyok ellene, de nincs rá szükségem – mondta Angyal Róbert. – Családi házban lakom, az árnyékos fekvése miatt nem érzem szükségét a klímaberendezésnek.

Rácz Julianna sem használ klímát. Elmondta: – A családban már tapasztaltam allergiás reakciót a klíma miatt, ezért nem használjuk. A nagy meleget inkább szellőztetéssel csillapítom a lakásban.

Islai Kinga így válaszolt: – Otthon van klímaberendezésünk, de csak a kitartó kánikulában szoktuk bekapcsolni. Hosszabb autóutaknál azonban elengedhetetlen.

Fekete Zsanett soha nem használ klímát. – Családi házban lakunk vidéken, nem szenvedünk annyira a hőségtől, mint a városiak. Drága és felesleges beruházás lenne.

– Használni tudni kell! – bölcselkedett Sajben József Krisztián, aki ugyan nagyon örül a klíma hűsítő hatásának, de szerinte óvatosan kell bánni a beállítással, nehogy megfázzunk.

Aranyos Péter szerint van más mód is a meleg ellen: – Napellenzőket használunk az autóban, otthon pedig sokat szellőztetünk.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában