Helyi közélet

2010.08.10. 10:31

A jászok lesznek az ászok

<p>Szombaton 15 órakor kezdődik a birkapörkölttel kísért lakodalom.</p>

Birkapörköltös jász lakodalom a Sóstói Múzeumfaluban. Ínycsiklandozónak tűnik. Méltó folytatása annak a lakodalmas hagyományápolásnak, ami a közelmúltban kezdődött el a skanzenben.

– Kezdetben tréfás versenyekkel fűszerezett vőfélytalálkozók követték egymást, majd a Hírös lakodalmak összefoglaló cím alatt a nyírségi, szatmári, matyó és palóc lakodalom következett. A közönség természetesen nem csupán a végeredménnyel, a lakodalmak bemutatásával, hanem a ceremóniát megelőző és követő eseménysorral is megismerkedhetett a kelengyeviteltől kezdve a lakodalmi vacsora elfogyasztásával bezáróan – említette Páll István, a Múzeumfalu igazgatója, majd felhívta a figyelmet egy hét végi rendezvényre:

Jász lakodalom Sóstón

– A Jászsági Hagyományőrzők által bemutatott jász lakodalom várja az érdeklődőket szombaton 15 órától. Hogy a látványon kívül a közönség a nyírségitől eltérő ételeket is megismerhesse, a násznéppel együtt a Jászságban ilyen alkalmakkor szokásos birkapörköltet is megkóstolhatja. Szerintem ez igazán ennivaló ajánlat!

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában