Helyi közélet

2010.08.31. 16:38

Mennyire drága a nyíregyházi élet?

<p>Kelet-nyugat viszonylatban ismeretes, hogy a megélhetési színvonal közel sem azonos, hiszen a tiszántúli nagyvárosok felé haladva csökken az átlagkereset, de az ingatlanárak is. A környező városok viszonylatában azonban érdekes lehet, vajon mennyire drága a nyíregyházi élet.</p>

Induljunk ki az albérletárakból, hiszen az ingatlanárak sokkal differenciáltabbak akár Miskolcot vagy Debrecent vesszük viszonyítási alapul. Elvégre Nyíregyházán is lehet már kapni 5-6 millió forintért egész pofás lakásokat, de még kertes házat is, de ugyanez elmondható a másik két városról is, igaz nem biztos, hogy megegyező környéken és környezetben. Albérleti árakat tekintve a térségben Debrecen az éllovas, hiszen a fővároshoz közeli áraival toronymagasan az első. A cívisvárosban a kiemelt területeken 60-70 ezer forintos albérleti árakkal találkozhatunk, de egy-egy új építésű lakás bérleti díja 80-100 ezer forint körül is alakulhat. A kevésbé frekventáltabb kerületekben viszont 40-50 ezer forintos albérleti árakkal találkozhatunk! hó.

Miskolcon kissé mérsékeltebbek az árak, hiszen egy átlagos lakást 30-40 ezer forintért is kibérelhetünk havonta, de a belvárosi részen 50 ezer forinttól indulnak a bérleti árak. Nyíregyházán kicsit mérsékeltebbek az árak, de némiképp hasonlóan alakulnak, mint Miskolcon. Az átlag 30-40 ezer forint között alakul, de természetesen a belvárosban Nyíregyházán is 50-60 ezer forinttól indulnak az árak, de 20-25 ezer forintért is találhat albérletet az, aki beéri egy szerényebb hajlékkal.

Tömegközlekedés

Egy város életében a következő nagy költségkiadás a közlekedés. Értelem szerűen autóval mindenki ott spórol, ahol csak tud, viszont a tömegközlekedéssel más a helyzet. A három várost alapul véve Debrecenben van autóbusz, troli és villamosközlekedés is párhuzamosan, Miskolcon villamos és autóbusz, Nyíregyházán azonban, csak busszal utazhatunk. A jegyárak között hasonlóan a közlekedési eszközök számát illetően is eltéréseket tapasztalhatunk. Debrecenben és Miskolcon is 250 forintba kerül egy belterületi menetjegy ára, de ha a járművezetőnél váltjuk azt, akkor a cívisvárosban 320, Miskolcon pedig 350 forintot kell fizetnünk érte. Nyíregyházán jóval alacsonyabbak az árak, egy normál jegy 200 forintba kerül, de a buszvezetőnél váltva 250-et kell fizetnünk.

Arról nem is beszélve, hogy a három város közül mindössze Nyíregyházán van a népnyelv által csak délelőttinek nevezett kedvezményes jegy, ami 170 forintba kerül és reggel nyolctól délután egyig használható, de ezt a buszvezetőnél nem lehet megváltani. Érdekes azonban, ha a napijegyek árát vizsgáljuk, hiszen ezért Debrecenben 860 forintot, Nyíregyházán 1000 forintot, Miskolcon pedig 1100 forintot kérnek. Ez utóbbi adatsor különösen érdekes, hiszen amíg Debrecenben fejlettem a közlekedési hálózat – és olcsóbb a napijegy, addig Nyíregyházán gyérebb, viszont ugyanaz a jegy jóval drágább.

Az élelmiszerek és egyéb kiadásokat azért nem vizsgáltuk, hiszen a „multik” megjelenése óta szinte azonos áron vásárolhatunk élelmiszert. Egy azonban biztos kis, rögtönzött összeállításunkból az olvasható ki, hogy Nyíregyháza egyáltalán nem nevezhető drága városnak, azt azonban be kell látnunk, hogy a három város közül nem is a legfejlettebb...

-M. I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában