Helyi közélet

2010.09.17. 16:43

Emlékfát ültettek Nyíregyházán

<p>A megye hulladék-gazdálkodását korszerűsítő projekt tiszteletére pénteken emlékfát ültettek a program résztvevői dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közreműködésével Nyíregyházán, az új hulladéklerakó telephelyén.</p>

– Országosan is mintaértékű az a hulladékgazdálkodási program, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye visz véghez. A 240 települést és mintegy 600 ezer embert érintő kezdeményezés nem kis feladatával sikeresen megbirkózva állíthatják év végéig az itt élők szolgálatába Nyíregyházán is a modern hulladéklerakót – méltatta köszöntőjében dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megközelítőleg 9 milliárd forint beruházási összköltségű programot és a kivitelezők munkáját.

– Megyénkből 229, a szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplénből 11 település között kellett megteremteni az összhangot, de a rengeteg egyeztetés, tárgyalás, érvelés most meghozta gyümölcsét, s az eddig átadott két lerakó után hamarosan megnyitja kapuit a nyíregyházi is. A környezet védelmén túl ennek tőkevonzó hatása is lesz, hiszen egy komoly befektető ma már a hulladékgazdálkodás színvonalát is mérlegre teszi – közelítette meg a beruházást gazdasági oldalról a projektfelelősként közreműködő dr. Kovács Ferenc.

Tiszta, rendezett környezet

– Aki fát ültet, egy olyan jövőben is bízik, amelyben a környezet tiszta és rendezett. A komplex hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával a megyében keletkező évi mintegy 200 ezer tonna kommunális hulladék gyűjtését és ártalmatlanítását sikerül megoldani – hívta fel a figyelmet Seszták Oszkár, a megyei Közgyűlés elnöke.

Lasch Tímea, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának megbízott igazgatója arról beszélt, hogy a modern hulladékgazdálkodás a szelekítv hulladékgyűjtéssel kezdődik, ennek előmozdítására 300 hulladékszigetet alakítottak ki. Az ünnepélyes pillanat részeként a projekt emlékfáját közösen ültette el dr. Fazekas Sándor, dr. Kovács Ferenc, Seszták Oszkár és Lasch Tímea.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában