Helyi közélet

2010.09.17. 15:08

Szilvaünnep a Felső-Tiszavölgyben

<p>Tarpa - A lovagok már készülnek az Új pálinka ünnepére, amely szeptember 24-25-n lesz Tarpán a VII. Szatmár–Beregi Szilvanapon.</p>

Miként a megelőző hat évben, a jövő szombati, VII. Szatmár – Beregi Szilvanapnak is alapvető célja, hogy a Tarpán, illetve a tájegységben előállított termékeket megismertesse, népszerűsítse az odalátogatókkal. A hagyományőrző rendezvény szeretne hozzájárulni a Szatmár – Bereg sajátosságaiból fakadó gazdasági lehetőségek kibontakozásához, a helyi kis- és középvállalkozások fellendítéséhez, valamint a vidéki turizmus megélénküléséhez – hangzott el a rendezvényt szervező Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend nyíregyházi sajtótájékoztatóján, pénteken.

A VII. Szatmár–Beregi Szilvanap műsorán a szakmának és a nagyközönségnek szánt programok egyaránt szerepelnek. A szakmai közönség számára pálinkaversenyt írt ki a lovagrend, amelyre egyébként még lehet nevezni: szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspálinka kategóriákban, fél liter mintát szeptember 23-ig leadva a tarpai Kuruc Panzióban. A verseny végeredményét a pénteki bírálatot követően a lovagrend a szombat délután 14 órakor kezdődő ceremóniáján hirdeti ki. Az „Új pálinka ünnepe„ néven már hagyománnyá vált lovagrendi attrakció keretében kerül sor az újonnan felvett tag látványos beavatására is.

Színes programok egész nap

A színpadon egyébként egész nap népi művészeti együttesek műsorát nézheti, hallgathathatja majd a nagyérdemű, körülötte pedig népi kézművesek bemutatóját, a tájegység gyümölcseiből készült termékek kóstolóját, vásárát élvezheti, illetve a szilvafeldolgozás hagyományait őrző technológiájával ismerkedhet.

A VII. Szatmár–Beregi Szilvanap Tarpa a szatmár-beregi térség jellegzetes gyümölcseiből és a mézből készített tájjellegű termékeit kívánja komplexen bemutatni, de ezen belül is külön hangsúlyt kíván adni a szilvából készült termékek bemutatójának.

A szilvatermékek kiemelt bemutatását az indokolja, hogy ez a tájegység legjellegzetesebb gyümölcse – a szatmári szilva messze földön híres – és a szilvafeldolgozás eredményeként a termékek megjelenése is zömmel az őszhöz s a rendezvény időpontjához kapcsolódik. A szatmári szilvának, mint sokoldalú alapanyagnak és hungarikumnak a védelme és a hírnevének az ápolása szatmár-beregi térség minden gazdasági és társadalmi szereplőjének az érdeke – hangsúlyozták a tájékoztatón a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, akik a pálinka-kultúra művelésén túl hosszabb távon azért is tenni akarnak, hogy Szatmár-Bereg és ezen belül Tarpa legyen a „pálinka fővárosa”.

VII. Szatmár – Beregi Szilvanap, Tarpa

  • Időpontja: 2010. szeptember 24-25., szeptember 25. szombat közönségnap
  • Helyszíne: Tarpa Nagyközség Művelődési Ház kertje
  • Főszervező: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend
  • Társszervező: Tarpa Manufaktúra Kft.
  • További együttműködő partnerek: Tarpa Nagyközség Önkormányzata, Tarpa civil szervezetei, Szatmár-Beregi Szilva Út Egyesület

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában