Helyi közélet

2010.09.21. 16:28

Többet adnak az almáért Szabolcsban

<p>Nyíregyháza - Az étkezési, azaz I. osztályú minőségű, hűtőházakba szállított almaáért most fajtától függően 70-90 forint közötti összegeket kapnak a termelők.</p>

Ez összeg a tavalyi szezon hasonló időszakában 35-50 forint között mozgott, vagyis most kedvezőbbek az őszi felvásárlási árak, de ennek ára van: jóval kevesebb alma termett, és sok egyéb problémával is meggyűlt a gyümölcstermesztők baja.

– Egész évben kedvezőtlen volt az időjárás: a virágzás idején hűvös, szeles, esős napok miatt rossz volt a gyümölcskötődés, majd a rendszeres esőzés akadályozta a növényvédelmi munkákat. Többször is orkán erejű széllel és jégveréssel érkező vihar csapott le a megyére, s tett tönkre egész gyümölcsösöket – sorolta a mennyiségi kieséshez és a minőségi gondokhoz vezető előzményeket Kovács Lajos, a Hungaro-Gold Fruct Zrt. elnök-igazgatója.

Vihar tépázta almáskertek

A sokéves átlagot meghaladó csapadék miatt sok kertben el sem lehet kezdeni a gyümölcsszedést, mert víz alatt áll a terület, s egyszerűen képtelenség rámennie gépnek és embernek. A folyamatos vízborításnak komoly következményei lehetnek: gyökérfulladás miatt kipusztulhatnak a gyümölcsfák, vagy az is elég katasztrófához, hogy megdől a támrendszer.

A legtöbb almáskertben a termés harmadát-felét tönkretették a viharok, jégesők és a különböző betegségek, kártevők. A sérüléssel megmaradt gyümölcs esztétikai kifogások miatt csak ipari feldolgozásra alkalmasak, de most a léalmáért is jóval többet: bruttó 28-32 forint körüli árat fizetnek az üzemek – szemben a tavalyi 8-12 forinttal.

– A piaci érdeklődés is élénkebb: éppen ma érkezik megyénkbe egy orosz delegáció, amely étkezési almát vásárolna több ezer tonnás tételben. Az egyeztetések sikerétől függően Szentpétervár és Moszkva piacaira juthat el a szabolcsi alma – adott hangot reményének Kovács Lajos.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában