Helyi közélet

2010.10.29. 11:14

Célkeresztben az adóelkerülők

<p>Nyíregyháza - Kellő megértést, de következetes fellépést ígér az adóhivatal megyei igazgatója.</p>

Az adófizetés senki számára sem kellemes kötelezettség, ám ha a jogkövetőket mindenben segítjük és a jogkerülőkkel szemben törvényesen, következetes szigorral lépünk fel, akkor az adóhatóság egyetlen dolgozóját sem illetheti kritika – adta meg egyszerre a feladatokat és a követelményeket dr. Nagy Zoltán, az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának október 1-től kinevezett igazgatója.

Négy év után ismét megyei igazgatóságokkal működik az adóhatóság. Mi indokolta a korábbi szerkezet visszaállítását?

Dr. Nagy Zoltán: A megyei igazgatóságok a térségi problémák, helyi viszonyok ismeretével könnyebben, hatékonyabban kezelhetik az adóalanyok ügyeit, mint a három megyét magukba foglaló régiók. Az átalakítással három szintű szervezet alakult ki, melyben szakmailag erős megyei igazgatóságok, funkcionálisan erős regionális főigazgatóságok jöttek létre a Központi Hivatal elvi, szakmai irányítása mellett. Lényeges szempont volt, hogy a változtatások az ügyfelek számára semmilyen hátránnyal nem járhatnak, s hogy egy adott feladatot arra a szintre telepítsünk, ahol azt a leghatékonyabban lehet ellátni.

Mit lehet tudni a központi szint alatti feladatok megosztásáról?

Dr. Nagy Zoltán: A Regionális Főigazgatóság, mint középfokú szerv egyrészt ellátja a régió megyei igazgatóságai által hozott határozatokkal kapcsolatos másodfokú (illetve felügyeleti) hatósági jogkört, másrészt szakmailag felügyeli és koordinálja az első fokú szervek adóügyi (ügyfélszolgálati), ellenőrzési, felszámolási és végrehajtási tevékenységét. A megyei igazgatóság az APEH elsőfokú szerveként konkrét adóügyi, ellenőrzési, végrehajtási és felszámolási feladatokat lát el.

Milyen fő irányelvek mentén szervezi újjá a megyei igazgatóság munkáját?

Dr. Nagy Zoltán: Az adóhivatal munkájának a mindenkori jogszabályok szabnak keretet, de természetesen minden időszakban adódnak meghatározó irányok. Most a kormány jelentős adócsökkentésre irányuló intézkedéseire utalok, ami azt is jelenti, hogy az ellenőrzési szakterületet mindenképpen erősíteni kell. Egyértelmű: aki a csökkentett adót sem hajlandó megfizetni, azzal szemben a törvény teljes szigorával kell fellépni. Határozott, preventív hatású ellenőrzések várhatóak, melyek tudatosítják az adóalanyokban, hogy érdemes az adót megfizetni.

Akik szándékosan el akarják kerülni az adófizetési kötelezettséget komoly ellenőrzésre számíthatnak, de ezeknek az ellenőrzéseknek amellett, hogy határozottnak és következetesnek kell lenniük szakszerűen, korrekten, udvariasan kell zajlaniuk, tehát negatív érzelmek, mint kisstílűség és irigység nem vezérelhetik az adóellenőröket, mert akkor nem képesek higgadtan alkalmazni a jogszabályokat. Ugyanakkor az adóalanyokkal való „bratyizás” elvtelen előnyök nyújtása is megengedhetetlen.

A szándékos adóelkerülőktől én megkülönböztetem azokat az adózókat, akik apró adminisztratív hibát követnek el, amelyek egyébként nem vezetnek adókülönbözetre. Úgy gondolom, őket inkább segíteni kell: első körben figyelmeztetni, felhívni fegyelmüket a hiányosságokra, csak ezt követően indokolt az arányos szankció alkalmazása.

A jövőben az adóhivatal mekkora hangsúlyt fektet a vagyonosodási vizsgálatokra?

Dr. Nagy Zoltán: 2007-ben 10.000 ilyen típusú ellenőrzést kellett végeznie az adóhivatalnak. Az adóhivatalra nehezedő központi elvárás és az ügyek hatalmas tömege azt indukálta, hogy nem mindig azoknál az adózóknál kereste a hivatal az eltitkolt jelentős mértékű jövedelmet, akiknél az valójában keletkezett, így átlagos vagyoni viszonyok között élő polgárok és családtagjaik is átestek a hónapokig, esetleg egy-két évig tartó procedúrán.

Vagyonosodási vizsgálatok 2007 előtt is zajlottak és a jövőben is alkalmazni fogjuk ezt az ellenőrzési módszert, de jelenleg nincs többezres mennyiségi elvárás, így nagyobb hangsúlyt fektethetünk az előkészítésre, a rendelkezésünkre álló nyilvántartások egyéb adatok áttekintésére, összegyűjtésére. A körültekintő kiválasztás reményeim szerint elvezet minket azokhoz a jelentős vagyonelemekhez, melyek eltitkolt jövedelemből keletkeztek.

Komoly szerepe van az ügyfélszolgálatoknak

Az ellenőrzés mellett nagyon fontos a jogkövető adóalanyok kiszolgálása. Segítenünk kell őket abban, hogy szabályosan teljesíthessék adókötelezettségeiket, illetve, hogy jogszerű kiutalási igényeik mielőbb teljesüljenek. Itt hárul komoly szerep az ügyfélszolgálatokra, amelyek általában eddig is ügyfélcentrikusan, szolgálatkészen és udvariasan látták el feladataikat, de erre a jövőben is fokozott figyelmet kell fordítani.

Az ideális adóhivatalnok

Igyekszem a rendelkezésemre álló eszközökkel megakadályozni, hogy bármelyik munkatársam hatalmi pozícióból viszonyuljon az ügyfelekhez. Aki rossz értelemben vett bürokrataként viselkedik, annak az élet más területén kell megtalálnia a boldogulását. Az ideális adóhivatalnok tehát szakmailag felkészült, határozott, udvarias, szolgálatkész, korrekt, és érzelmek nem befolyásolják a munkáját, ugyanakkor megkörnyékezhetetlen.

A fő cél, hogy minél inkább önadózás révén kerüljenek a költségvetésbe az adóforintok, melyhez az adóhivatal szolgáltató jellegét tovább fogjuk erősíteni, így hatékonyabb lesz az adóbeszedés.

Dr. Nagy Zoltán

Névjegy

Tanulmányok: Miskolci egyetem Állam- és Jogtudományi Kar (1987), jogi szakvizsga (1990)

Munkahelyek: Szolnoki Városi Ügyészség fogalmazó (1987), Törökszentmiklósi Állami Gazdaság jogtanácsosa (1988), APEH, Hajdú-Bihar Megyei Adófelügyelőség  ügyintéző (1989-1992), az APEH Központi Hivatal Hajdú-Bihar Megyei Hatósági Osztálya ügyintéző (1992-1994), OTP Nádudvari Fiók, fiókigazgató (1994), APEH Hatósági Főosztály Hajdú-Bihar Megyei Hatósági Osztály osztályvezetője (1994-2004), APEH Hatósági Főosztály Észak-alföldi Kihelyezett Hatósági Osztály osztályvezetője (2004-2010); 2010. október 1-vel főigazgatói javaslatra az adóhatóság elnöke kinevezte megyei igazgatóvá.

Család: nős, három gyermek édesapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában