Helyi közélet

2010.10.30. 10:09

Hatszámjegyű szankció

<p>Talán az óesztendőt búcsúztató pezsgődurranások hangjánál is nagyobbat szólt, amikor 2008-as újévi híradóban elhangzott: a korábbi 500 és 10 ezer forint között kiszabható helyszíni bírságnak már nincs kellő visszatartó ereje, ezért nevelő célzattal 3-20 ezer forintra emelik a büntetési határokat. <strong>Palicz István jegyzete</strong></p>

Az aggasztó baleseti statisztikák egyértelműen alátámasztották, hogy a jogkövető járművezetői magatartást szorgalmazó szigorításra égető szükség van. Ezt a józan gondolkodású, többnyire szabálykövető úr- és hölgyvezetők is belátták, bár tudták: egy óvatlan pillanatban az ő pénztárcájukon is erősebben csattanhat az ostor.

Az új kormány tegnap úgy döntött, itt az idő a változásra a büntetések terén is: jövő évtől 100 ezer forintra emelnék a kiszabható helyszíni bírság maximális összegét. Mivel a korábbi szigorítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket (javult hazánk közlekedésbiztonsága), és a jelenlegi büntetési maximum (egy Deák bankó) továbbra is normakövetésre ösztönzi a rendőri autogrammal ellátott postautalványtól rettegő autósokat, túlzónak tűnik a hatszámjegyű szankcióval fenyegető törvényjavaslat.

Egy új köntösbe öltöztetett válságadót sejtek a háttérben, amit ezúttal a normaszegő „kormányzókon” akar bevasalni a kormány, a rendőrség felhasználásával.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában