Helyi közélet

2010.12.13. 18:31

Fojtogató tejáradat külföldről

<p>A házias jellegű tejek és tejtermékek versenyképesek az olcsó importtal szemben.</p>

Elárasztotta az importtej az országot – kongatják a vészharangot hazánkban, s nem is alaptalanul. Idén nyolc hónap alatt a 2009-es import mennyiség 73 százaléka érkezett a hazai boltokba. A másfél százalékos, tartós, dobozos tejekből több a külföldi, mint a magyar termék. Emiatt tovább csökken a hazai tejtermelés és vészesen fogyatkozik a szarvasmarha állomány is.

Nyers tej behozatala nem jellemző, inkább a különböző termékek lepik el valóban a hazai boltokat, de ez is hatással van a magyar tejtermelésre és feldolgozásra. Egyértelmű konkurenciát jelentenek, és árcsökkentő hatást gyakorolnak a piacra – erősíti meg az országos híreket a Farmtej Kft. kemecsei állattenyésztési tejtermelő telepének vezetője.

Távol az igazitól

Mint Szőke Sándor mondja: a magyar szarvasmarha ágazat két éve válsággal küzd, mert a sorozatos időjárási csapások miatt megdrágult a takarmány, míg a tej ára 10 éves mélypontra süllyedt. A vásárlási szokások megváltoztak, az emberek szeretnek hosszú időre előre, egyszerre megvenni mindent, így teret nyertek az ultrapasztőrözött, UHT-csomagolású tejek. No meg ezekkel együtt az olyan termékek, amelyek akár fél évig is eltarthatók, még hűtés nélkül is. Más kérdés, hogy ezek a tejek olyan mértékű sterilizáción estek át, hogy már kevés közük van az igazihoz, ahhoz, amely kifejthetné kedvező élettani hatását.

A kemecsei Farmtejnél 1150 szarvasmarhát tartanak, ebből 510 a fejőstehén, napi 10 ezer literes tejhozam értékesítésével nincs gondjuk, mi több: egy bővül a piacuk, mind több járatot kell indítaniuk. Megyénk mellett a szomszédos Hajdúba és Borsodba is viszik az árut, sőt, a főváros is a célkeresztbe került. A siker titkának a házias jellegű ízeket és a magas beltartalmi értékeket tartják, ezzel őrizhetik versenyképességüket az olcsó importtal szemben.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában