Helyi közélet

2010.12.16. 15:27

Nem a rendszer, hanem a törvény hiányos

<p>Az állam gondozására szoruló gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga elsődlegesen a gyermekvédelmi szakellátórendszer hiányosságai miatt sérül – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté, aki Szabolcs megyei gyerekek ügyével foglalkozva jutott erre a következtetésre.</p>

Az ombudsman arra kérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy nyújtson segítséget a különleges szükségletű gyermekeket ellátó nevelőszülők kiválasztásához, képzéséhez, a Szabolcs megyei közgyűlés elnökét pedig felkérte, hogy teremtse meg a nevelőszülők képzéséhez, segítéséhez és ellenőrzéséhez szükséges feltételeket. Az ügy előzménye, hogy egy Szabolcs megyei gyermekjogi képviselő szerint a gyerekek gondozási helyét úgy változtatták meg, hogy figyelmen kívül hagyták szükségleteiket. Egy 10 éves, magatartási zavarokkal küzdő gyermeket, mivel nem találtak megfelelően képzett nevelőszülőt, gyermekotthonba helyezték, egy 6 éves, mentálisan sérült gyermek gondozási helyének megváltoztatását pedig nevelőszülője azért kezdeményezte, mert a fiú veszélyeztette a nála élő többi gyermek testi épségét. A kisfiút átmenetileg befogadó otthonba helyezték, ahol – megfelelően képzett nevelőszülő hiányában – több hónapig tartózkodott.

Tettek már lépéseket

Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke lapunknak azt mondta, az ombudsman által említett hiányosság magában az intézményrendszerben van, és a gond nem az, hogy a megyében nem működnek az állami gondozott gyerekek elhelyezésére, ellátására szolgáló intézmények: a törvény nem rendelkezik a speciális szükségletekkel rendelkező gyerekek elhelyezéséről.

– Ezeket a gyerekeket lakásotthonban, gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél kell elhelyezni, a legjobb megoldás pedig a mentális problémákkal küzdő fiatalok számára az, ha nevelőszülőkhöz kerülnek. Igen ám, csakhogy a nevelőszülői képzés tematikájában nem szerepelnek a speciális igényű gyerekek nevelésére vonatkozó ismeretek. A problémát kétféleképpen lehet orvosolni: úgy, ha olyan intézetek jönnek létre, ahol ezek a fiatalok elhelyezhetők, vagy úgy, ha azt a tanfolyamot, melynek elvégzése a nevelőszülővé válás feltétele, kibővítik a speciális igényű gyerekekre vonatkozó anyagokkal. A megyei önkormányzat mind a két irányba tett már lépéseket: előbbi kapcsán a hodászi módszertani intézetben kezdtünk el egy mintaprojektet, utóbbi kapcsán pedig felvettük a kapcsolatot a Területi Gyermekvédelmi Központtal és a Gyámhatósággal, hogy megtaláljuk azt a képzési tematikát, ami a nevelőszülőket alkalmassá teszi arra, hogy a mentális problémákkal küzdő fiatalokat fogadhassanak. Előbbi munkát jóval korábban elkezdtük, mint ahogyan az ombudsman erre kérte az önkormányzatot, utóbbi kapcsán pedig 30 napunk van arra, hogy az intézkedési tervet eljuttassuk Szabó Mátéhoz – mondja Kovács Sándor.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában