Helyi közélet

2011.01.10. 16:59

Belvízi kérdés: első fok, vagy másodfok?

<p>Hétfői állás szerint szerte a megyében 36 önkormányzat kérésére rendeltek el első vagy mádosfokú belvízi készültséget. Mitől függ ez, és mit takar a elnevezés?</p>

– Közel 90 százalékban a másodfokú készültség felé billen a mérleg nyelve jelenleg Szabolcs-Szatmár-Beregben – közölte Varga Béla tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi felügyelője.

– Minden önkormányzat rendelkezik vízkárelhárítási tervvel. A polgármesternek kell meghoznia a belvízvédelmi készültségről szóló határozatot, amit köteles jelenteni az illetékes vízügyi hatóságnak és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak. Az első fok esetén még nincs szó konkrét belvízi védekezésről, a figyelő szolgálat van érvényben. A másodfoknál konkrét, effektív előkészületeket kell tenni, homokzsákokat, szivattyúkat szükséges bevetni, az árkok és az átjárók tisztítása időszerű a védekezés során. Jelenleg harmadfokról sehol sem beszélhetünk, korábban például Újfehértón, Mezőladányban és Újkenézen kellett elrendelni ilyen szintű készültséget.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában