Helyi közélet

2011.02.18. 18:21

Bankot vált a Szabolcs megyei közgyűlés

<p>Bankot vált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat. A képviselő-testület pénteken döntött arról, hogy ezentúl az UniCredit Bank vezeti a megye és intézményeinek folyószámláját.</p>

A pénzintézet 3 milliárd forint erejéig folyószámlahitelt is nyújt a megyének. Ebből fizeti vissza az önkormányzat az OTP-nek a március 31-én esedékes 1,8 milliárdos tartozását, 250 millió forint munkabér-hitelét, továbbá 500 millió forint szükséges az átmenethez, és mintegy 400 millió forint lesz az a szabad hitelkeret, amelyet működési célra fordít a napi likviditás biztosításához.

A testület közbeszerzési eljáráson választotta ki a számlavezető bankot, amely végül az egyetlen pályázó, az UniCredit lett. Az OTP-vel, amely majdnem negyven évig vezette a szabolcsi önkormányzat és jogelődje számláit, de nem adott be pályázatot, elválnak útjaik. Fazekas János megyei főjegyző a Független Hírügynökség érdeklődésére elmondta: tavaly decemberben írt ki pályázatot a megyei közgyűlés a számlái vezetésére. Hozzátette: az OTP egymilliárdos folyószámlahitel-keretet adott volna, ami a biztonságos gazdálkodáshoz nem elegendő.

Túlságosan kockázatos

Az UniCredit teljesíti a 3 milliárdos folyószámla hitelkeretet, amelyből visszafizetik az előző hitelt, finanszírozzák az önkormányzat működési kiadásait, illetve fenntartják a napi likviditást. A megyei közgyűlés működési költsége 2011-ben várhatóan tizenegymilliárd forint lesz.

Ellenzéki képviselők közül többen is - köztük Veres János volt pénzügyminiszter - hangot adtak annak, hogy más, általuk meg nem nevezett bankoknál is érdeklődtek, miért nem pályáztak, mire azt a választ kapták: túlságosan kockázatosnak ítélték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei önkormányzat pénzügyi helyzetét.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) erre úgy reagált: ha csak ez a megyei önkormányzat lenne ilyen helyzetben, akkor akár személyes felelősséget is vállalna, de mások is nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában