Helyi közélet

2011.03.31. 12:48

Szigorúbban ellenőrzik a gyógyhatású készítményeket

<p>Senkinek sem mindegy, hogy a kínai eredetű gyógyteát a japán fukusimai atomerőmű közelében szedték-e.</p>

Eltűnhetnek a drogériák polcairól áprilistól az úgynevezett gyógyhatású készítmények, például a gyógyteák, a krémek vagy a kapszulák. Az Európai Unió egyik jogszabálya szerint ugyanis ezeket a készítményeket is be kell vizsgáltatni, s az átminősítést követően pedig csak patikákban lehet azokat forgalmazni. Ha a forgalmazó nem kívánja ezt megtenni, a terméket átminősíttetheti élelmiszerré, de akkor már a csomagoláson nem lehet betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó szöveg.

– Nem értem, miért kell most bevizsgáltatni a gyógynövényeket, hiszen évszázados népi gyógymódokról van szó – mondta el érdeklődésünkre Sütő Ildikó, az Ökosziget Gyógytea és Reformélelmiszer Szaküzlet tulajdonosa. – Egyébként én is csak a híradásokból értesültem erről, semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk. Azért, mert a törvény szövege a Magyar Közlönyben megjelenik, nem jelenti azt, hogy már mindenki ismeri a tartalmát. Nem tudom, a gyógyteákat készítők hogyan döntenek majd a minősítésekkel kapcsolatban, hiszen tőlük sem kaptam még semmilyen tájékoztatást erről. Sajnálom  a vevőket, hiszen gondolom a termékek átminősítése sokba kerül majd, s ez a költség az új árban is jelentkezik majd. Ha valóban eltűnik néhány termék a polcról, nekem, mint kereskedőnek, gondoskodnom kell új termékek beszerzéséről.

Egységes ellenőrzöttség

Gyógyteapolcok sorakoznak az egyik belvárosi drogériában is. Sok vevő éppen azért tér be, hogy ezekből vásároljon.
– Nagyon sok gyógyhatású készítményt forgalmazunk, ez a termékcsoport mindig is hozzátartozott a magyarországi drogériákhoz. Ha valóban meg kell szüntetni az árusításukat, az számunkra nagy forgalomkiesést jelent majd – magyarázza az egyik alkalmazott. – A központunkból nem kaptunk még semmi utasítást ezzel kapcsolatban. Lehet, hogy amíg a kifutó termékek szavatossága le nem jár, addig árusíthatjuk ezeket a termékeket.

Gresó Tibor, a Platán gyógyszertár vezetője a rendelet szakmai okairól tájékoztatta szerkesztőségünket.
– A rendelet célja az, hogy egységes legyen a gyógyhatású készítmények ellenőrzöttsége. Az ellenőrzés kiterjed a szennyezésmentességre, valamint arra is, hogy ugyanazokban a termékekben egyforma legyen a hatóanyag-tartalom. Senkinek sem mindegy, hogy a kínai eredetű gyógyteát a japán fukusimai atomerőmű közelében szedték-e, vagy hogy az Egyiptomból hozott kamillát az unióban betiltott permetszerrel locsolták. Ha a bevizsgáltatás, az átminősítés miatt többe is kerül majd a gyógyhatású készítmény, a vásárló legalább biztos lehet tisztaságában és hatóanyag-tartalmában.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában