Helyi közélet

2011.05.31. 10:19

Az életünk a tét

<p>Minden munkahelyi baleset megelőzhető, hiszen éppen azért vannak a munkavédelmi szabályok, hogy ne történjen tragédia, vagy egy életre nyomot hagyó súlyos sérülés. <strong>M. Magyar László jegyzete</strong>.</p>

Ha mindenki betartaná az összes előírást, akkor nem fordulhatna elő, hogy valaki már soha nem érkezik haza a munkahelyéről, mert egy véletlen baleset miatt az életét vesztette. Éppen azért kellene mindenkinek jobban ügyelnie, ellenőriznie és figyelmeztetnie, esetleg súlyosabban büntetnie, hogy ezek a „véletlenek” ne következhessenek be.

Mondjuk meg őszintén, sok esetben éppen saját maguk, a veszélyesnek számító területen dolgozók veszik félvállról a munkavédelmi előírásokat. Az elmúlt években gyakran fényképeztem villanyoszlopokon,  építkezéseken dolgozó szakembereket, de a képeket csak azt követően készíthettem el, hogy felvették a védősapkát, esetleg a védőszemüveget, s a biztonsági kötelet is rögzítették. Ilyenkor gyakran hivatkoztak arra, hogy a védőfelszereléssel nehezebb a munka, nélküle gyorsabban végeznek, s bizony a mai világban gyorsaságban is szeretnének megfelelni a munkáltatójuknak. Más munkahelyi baleseteknél vagy nem volt megfelelő a munkavédelmi tájékoztatás, vagy takarékossági szempontokból éppen a munkáltató nem gondoskodott a megfelelő védőfelszerelésről.

Lehetetlen felsorolni azokat az okokat, amelyek munkahelyi balesetekhez vezethetnek, hiszen gyakran elég egy rossz mozdulat. Jobban kellene figyelnünk egymásra, s egy adott területen dolgozóknak jobban kellene ismerniük a munkájukból adódó veszélyeket. Mindenkinek az élete a tét, ezért ne legyünk restek felvenni a védőfelszerelést, s érezzük kötelességünknek munkatársainkat is figyelmeztetni a veszélyekre.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában