Helyi közélet

2011.06.10. 14:43

Reszkethetnek a színesfém-tolvajok

<p>Nyíregyháza - Nyíregyházi vonatkozása van a termékhamisítók és színesfém-tolvajok elleni harcnak.</p>

Kiásnák a csatabárdot a termékhamisítók és a színesfém-tolvajok ellen. A megoldás a kezükben van, kérdés, hogy érdekli-e azokat, akiknek kimondva-kimondatlanul is súlyos problémát jelentenek a hamisított termékek. Szerény becslés szerint nemzetgazdasági viszonylatban milliárdos tételről van szó. Ebbe a körbe tartoznak a színesfémlopások is, amik azon túl, hogy komoly károkat okoznak, életveszélyes helyzeteket is teremthetnek. Elég, ha csak belegondolunk a telekommunikációs vezetékek ellopására, vagy a vasúti biztonsági berendezések szétbontására és eltulajdonítására.

Digitális nanorészecskés azonosítás

 

– A digitális nanorészecskés azonosítás éppúgy feladná a leckét a hamisítóknak, mint a fémtolvajoknak. A DNS védelemnek az a lényege, hogy a lopások, a hamisítások szempontjából veszélyeztetett megszámlálhatatlan, reprodukálhatatlan kóddal látjuk el. Ez egy ausztrál minta (DataDot Technology Ltd.), amit Magyarországon mi vezettünk be a köztudatba. A világ vezető szoftvergyártó cége is ezt a technológiát használja – mondta Kovács Miklós, a nyíregyházi székhelyű Artep Kft. ügyvezetője. – Az anyag jelenléte még a megolvasztott műanyagban, vagy az elégetett papírban és kartonban is kimutatható. Az úgynevezett DataTraceDNA kódot abba a festékbe, vagy lakkrétegbe lehet integrálni, amellyel a zárókupakra vagy a címkére nyomtatják fel a logót. Az UV tintával történt nyomtatás láthatatlan jelölést tesz lehetővé. A nanotechnológiás kód hamisíthatatlan, egyedi védelmet nyújt a terméknek. A megjelölt termékeken a molekulák egy speciális szkenerrel leolvashatók úgy, hogy nincs szükség laboratóriumi körülményekre. 

A vagyontárgyak jelölése a figyelmeztető jelekkel egy hatékony elrettentés lehet minden bűnelkövető számára. Ez a jelölési technológia a nagy felhasználók, az állami tulajdonú cégek, a nagyvállalatok részére ajánlatos. A rendőrség és bíróságok számára ez a fajta azonosítást támogató rendszer komoly segítséget nyújt fém-, és egyéb vagyontárgyakhoz kapcsolódó lopásos bűncselekmények bizonyításához.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában