Helyi közélet

2011.06.23. 16:11

Útzárral, beadvánnyal tiltakoznak a rendvédelmisek a nyugdíjuk megőrzéséért

<p>Június 29-én az egész országban fél pályás útzárral tiltakoznak a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók a kormány tervezetét, amivel a nyugdíjuk megvonása után ismét szolgálatba kell állniuk, vagy adót kell fizetniük a nyugdíj után.</p>

Eddig Budapesten tiltakoztak többször, ahol beadványukat a parlamentnek is eljuttatták, tárgyaltak a belügyminiszterrel, és a kormányfővel, de nem sikerült mindenki számára elfogadható kompromisszumot találni. A tiltakozás egyik módját választotta Fényes László nyugdíjas rendőrtiszt is, aki az Alkotmánybírósághoz fordult beadványával. Ezt eljuttatta hozzánk is.

A korkedvezményes nyugdíjak ügye megosztotta a társadalmat, mint ahogy az is vitákat váltott ki. Nehéz mindenki számára igazságot szolgáltatni, abban is dönteni kell, a jogbiztonság, a szerzett jogok megtartása, vagy az államháztartás mérlege fontosabb. Mindenkinek volt véleménye arról is lehet-e visszamenőleges hatállyal jogot alkalmazni. Azon is gondolkodhatott minden polgártársunk, mennyire érezné biztonságban magát, ha az öregségi nyugdíj közelében járó 55-60 éves bácsik sietnének hozzájuk, amikor lángokban áll a házuk.

Ennek a tiltakozásnak lesz része a félpályás útzár, és vélhetően állást foglal a beadvány ügyében az Alkotmánybíróság is.

A tervezett útzár helye megyénkben:

  • 41-es főút 42-44 km szelvénye, Perényi tanya közelében
  • 49-es főút 20-22 km szelvénye között Mátészalka Kocsord között
  • 4-es főút államhatár előtti szakasza Záhonynál
  • 4-es főút 278-279 km szelvénye között Nyíregyháza déli határánál
  • Fényes László beadványa

    A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága részére   

    B u d a p e s t

    1015. Donáti u. 35-45.

    Tisztelt Alkotmánybíróság!

    Az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 1. § b) pontja és 21. § (2) bekezdése alapján indítványozom, a 2011. évi LXI. Törvény - a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvénynek az Alaptörvénnyel összefüggő egyes átmeneti rendelkezések megalkotása érdekében szükséges módosításáról- 2.§. – ának alkotmányossági vizsgálatát, e rendelkezés alkotmányellenességének megállapítását és a kihirdetés napjára visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítését.  

    A törvény e rendelkezése álláspontom szerint sérti az Alkotmánynak a jogbiztonság védelmére vonatkozó 2. § (1) bekezdését, a tulajdon védelmére vonatkozó 13. §-át és az emberi méltóság védelmére vonatkozó 54. § (1) bekezdését, és ezeken túl összeütközésben van a közösségi joggal is. Utóbbi következtében, a törvény alkalmazása esetén a közösségi jog hatályosulása sérülne, lehetetlenülne el, holott a közösségi jog feladatát csak akkor teljesítheti be, ha hatályosulásán túl még fölé is kerül, elsődlegessé válik a nemzeti jogszabályokkal szemben adott körülmények között.

     A támadott törvényi rendelkezés az öregségi nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasokra nézve olyan általános fenyegetés tartalmaz, hogy bármikor, az ez idáig részükre törvényesen megállapított és folyósított járandóságuk és kapcsolódó kedvezményeik átalakíthatóak, akár meg is vonhatóak, ami sérti a jogbiztonságra vonatkozó, az Alkotmány 2. § (1) bekezdéséből fakadó követelményeket, továbbá az Alkotmánynak a tulajdonvédelemmel kapcsolatos 13. §-át.

     Az érintettek korára, egészségi, pszichikai állapotára és egzisztenciális helyzetére tekintettel, a jogszabályban megfogalmazott permanens fenyegetéssel az Alkotmánymódosítás sérti az Alkotmány 54. § (1) bekezdése által védett emberi méltóságot.

     Tisztelt Alkotmánybíróság!

     Mivel az indítvánnyal támadott rendelkezések 2011. június 14-én a Magyar Közlöny 63. számában kihirdetésre kerültek, az alkotmányellenesség orvoslására - későbbiekben a kapcsolódó jogszabályok hatályba lépése miatt is - korlátozottak a lehetőségek. Erre tekintettel kérem, hogy az indítványban foglaltakat a Tisztelt Alkotmánybíróság soron kívüli eljárásban bírálja el.

     Nyíregyháza, 2011. június 20.

     Tisztelettel: Fényes László

    - Pusztai Sándor -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában