Helyi közélet

2011.07.05. 11:15

Ha nincs pénz, nincs temetés

Kékcse – Súlyos anyagi és erkölcsi kár érte a közelmúltban elhunyt Hamza Mihály hozzátartozóit. A gyászoló család feljelentést fontolgat az őket cserben hagyó temetkezési vállalkozó ellen – kereste meg lapunkat Horváth József, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület (ÉKE) kékcsei elnöke. 

Kékcse – Súlyos anyagi és erkölcsi kár érte a közelmúltban elhunyt Hamza Mihály hozzátartozóit. A gyászoló család feljelentést fontolgat az őket cserben hagyó temetkezési vállalkozó ellen – kereste meg lapunkat Horváth József, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület (ÉKE) kékcsei elnöke. A jogvédő így mesélt a nem mindennapi történésekről: – Egy szeretett hozzátartozó elvesztése és utolsó útjának megszervezése már önmagában is megrázó, fájdalmas esemény. Belegondolni is szörnyű, milyen megrázkódtatáson ment keresztül a gyászoló özvegy és hat gyermeke, amikor a június 17-én, pénteken 13 órára kitűzött temetési szertartás előtt nem sokkal a szolgáltatással megbízott temetkezési vállalkozó közölte: a temetés elmarad, mivel semmilyen garanciát nem lát arra, hogy megbízói rendezni tudják a felmerülő költségeket.

Végül a családtagok ásták ki újra az elhunyt sírhelyét

Való igaz, egy nehéz anyagi körülmények között élő, többgyermekes, de nem fizetésképtelen családról van szó! – hangsúlyozza Horváth József, majd így folytatja: – A hozzátartozók megrendelték a koszorúkat, a sírásók kiásták a sírgödröt, a pap is felkészült a ravatalozásra. A vállalkozó, akivel július 5-ei fizetési határidőben állapodott meg a család, a temetés napján 11 órakor azonban azt közölte: ha nincs pénz, nincs temetés. Hiába keresték, rimánkodtak neki a családtagok, felajánlva, hogy akár a föld alól is előteremtenek 150 ezer forintot (az összköltség felét) a szertartás végére, csak a végtisztességet megadhassák az elhunytnak, a temetkezési vállalkozó hallani sem akart az utólagos díjfizetésről. 

Az utolsó út elé gördülő akadályt nem sikerült elhárítani, így Hamza Mihály temetését kénytelenek voltak 3 nappal elhalasztani. Végül a családtagok ásták ki újra az elhunyt sírhelyét, és művirágokkal igyekeztek pótolni az idő közben elhervadt élővirágokat. A Szabolcs megyei kisebbségi önkormányzat elnöke, Lakatos István adott kölcsön nekik egy koporsóra valót. Hamza Mihályt végül június 20-án, hétfőn délután, ilyen nyugtalan körülmények közepette helyezték örök nyugalomra – mondta el Horváth József.

Csak szóbeli megállapodást kötöttek

A Kelet-Magyarországnak telefonon sikerült utolérnie az említett temetkezési vállalkozót, aki előbb megdöbbenésének adott hangot a gyászoló család magatartása miatt, majd elmagyarázta a temetés elmaradását kiváltó okokat, végül azonban – cége jogi képviselőjén keresztül – elzárkózott a sajtónyilvánosságtól, illetve neve fölfedésétől.

Lapunk információi szerint a vállalkozó az elhunyt özvegyével szóbeli megállapodást kötött a temetkezési szolgáltatás elvégzésére. A mintegy 300 ezer forint összköltség felét a temetés előtt, a másik felét a szertartás után kellett volna kézhez kapnia. Ám idő közben egyre bizonyosabbá vált, hogy a gyászoló család képtelen lesz előteremteni a szükséges pénzt, és egyetlen fillért sem lát majd megbízójától. Az élőszóban köttetett megegyezés felrúgása ellenére a temetkezési vállalkozó pénteken, a temetés kezdete előtt jóindulatúan felajánlotta, hogy kezdődjön 2 órával később a temetés, miután a család rendezte a számla felét, ám ez nem történt meg. A szertartás így elmaradt, a temetkezési vállalat alkalmazottai visszahantolták a sírhelyet, mert nyitottan nem maradhatott éjszakára. A hétfői gyászszertartást már teljes egészében a gyászoló család intézte, a temetkezési vállalkozó bevonása nélkül.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában