Helyi közélet

2011.07.06. 19:03

Lángoló remények

Nyírbátor, Záhony, Mátészalka - Több mint 200 megyei tűzoltó kamatok és járadékok nélkül 200 millió forint körüli összegre jogosult. 

Nyírbátor, Záhony, Mátészalka - Több mint 200 megyei tűzoltó kamatok és járadékok nélkül 200 millió forint körüli összegre jogosult. A megyében dolgozó hivatásos önkormányzati tűzoltók is várnak a 2003 és 2007 között járó, de eddig még ki nem fizetett EU-s munkaidőnorma túllépése miatti díjra. Összességében több mint 200 tűzoltónkat érinti mindez, és megközelíti a 200 millió forintot (kamatok nélkül) az elvégzett túlmunkájukért jogosan követelt összeg. Az ígéretek szerint ez év végéig megkapják a pénzt, ám úgy tűnik, konkrétumot sehol sem tudnak, így csak reménykednek.

Központi segítség kell!

– A belügyminiszter kijelentése, miszerint az év 3-4. negyedévében a tűzoltók megkapják a díjukat bizakodásra ad okot – fogalmazott Dombrády László ezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka. A megyeszékhelyen 141 tűzoltót érint a kifizetés, közülük néhányan már nyugdíjba vonultak, több mint 80-an azonban még az állomány aktív tagjai.

– Kamatok nélkül mintegy 62 millió forintra várnak a nyíregyházi tűzoltók, a kamat összege a becslések szerint 30 millió forint lehet – sorolja a számokat az ezredes és hozzáteszi: ha olyan helyzetben lennének az önkormányzatok, már kifizették volna az pénzt, de úgy tűnik, állami segítség nélkül nehezen tudják teljesíteni az elmaradt kötelezettséget, ami ráadásul nem is az ő hibájuk eredménye.

Évek óta várnak

Kamatok és járadékok nélkül a nyírbátori tűzoltóság mintegy félszáz nyugállományú, illetve aktív tagját 28 millió forint túlmunkadíj illeti meg. Tamás Ferenc parancsnok érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat saját erőből nem képes ezt kifizetni, ezért központi forrásra van szükség, s akkor december végére, ahogy azt a kormány ígérte, megkaphatják az évek óta várt pénzüket.

Bizakodnak

A Záhonyi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, Pócsik Zoltán alezredes elmondta lapunknak:– A mi esetünkben is több millió forintos elmaradásról beszélhetünk. Jelenleg 45-en dolgoznak a laktanya kötelékében, de közülük nem mindenkit érint az ügy. Hivatalos információnk nincs arról, hogy mikor rendezik az elmaradt béreket, nem hivatalosan az idei év végére jelezték a pénz érkeztét. Kiszámítottuk a járandóságot, ezt elfogadták, így bizakodóak vagyunk – mondta Pócsik Zoltán.

– Mátészalkán 79 tűzoltót foglalkoztatunk, ebből nem mindenki hivatásos. Megközelítőleg 50-60 ember vár évek óta az elmaradt bérére. Részünkről a kimutatásokat továbbítottuk a megyei igazgatóságon keresztül az illetékes minisztériumhoz Pontos tájékoztatást még nem kaptunk, reménykedve várjuk a mindenki számára kielégítő végkifejletet – összegezte Szabó Imre alezredes, a mátészalkai tűzoltóság parancsnoka. Kontrát Károly belügyi államtitkár áprilisban úgy nyilatkozott: az állami fenntartású tűzoltóságok a költségvetésből kapják meg a rájuk eső részt, összesen 72 millió forintot, a 6,5 milliárd forint döntő részét pedig az önkormányzatoknak kell kifizetniük az önkormányzati fenntartású tűzoltóságoknak.

A felvetésre, hogy miből fizessenek a forráshiányos helyhatóságok csak annyit mondott: az önkormányzatokat nem lehet elmarasztalni az eddigi kifizetés elmaradásáért, most viszont helyt kell állniuk.

Szerdán Komáromban (ahol az önkormányzat megelőlegezte a pénzt) az államtitkár azt mondta: a kormány december 31-éig mindenkinek kifizeti a túlmunkadíjat, melynek végösszege 7,2 milliárd forint. Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója szerint a túlmunkadíj-fizetési kötelezettség az uniós csatlakozástól 2007 végéig tartó időszakban keletkezett, a régi szolgálati törvény ugyanis 54 órás heti szolgálatot írt elő, egy 2003-as uniós irányelv viszont csak 48-at, az e fölött munkában töltött órák túlmunkának számítanak. Hogy a követelés jogos, azt a Legfelsőbb Bíróság is kimondta.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában