Helyi közélet

2011.07.23. 12:04

Szalonna is terítéken az irodalmi kiránduláson

Nyíregyháza. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 65 fővel szervezett irodalmi és tapasztalatszerző–kapcsolatépítő kirándulást Borsod–Abaúj-Zemplén megyei útvonalon.

Nyíregyháza. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 65 fővel szervezett irodalmi és tapasztalatszerző–kapcsolatépítő kirándulást Borsod–Abaúj-Zemplén megyei útvonalon.– Egyesületünk lelkes és elkötelezett tagjai az irodalmi-közéleti kapcsolatok ápolását, a kulturális tapasztalatcserét egyaránt fontos közösségi értékként határozzák meg. A MZSKE titkára, dr. Bihari Albertné körültekintő szervező munkájának köszönhetően kiválóan felépített, programokban gazdag napot tudhatunk magunk mögött.

Valamennyi meglátogatott településen tiszteletünket fejeztük ki az irodalom és a regionális kultúra helyi kötődésű alkotójának emlékhelyén – említette Körei László

egyesületi tag.

Koszorút helyeztek el, illetve lírai alkotások segítségével irodalmi-művészi hangulatot teremtettek. Sajószentpéteren megtekintettek a Lévay Múzeumot, amely a névadó, Lévay József költő életművének illusztris darabjait, tárgyait tartalmazza.   

Szalonnán ellátogattak az Árpád-kori református templomba, melynek belső homlokzatán csodás freskótöredékeket szemlélhettek meg. Megkoszorúzták a Gedeon kastély falán található Kalász László emlékfalat, s megismerkedhettek a költő-pedagógus-könyvtáros özvegyével, aki örömét fejezte ki, hogy léteznek még olyan értékelvű közösségek, amelyek tagjai számára fontosak az egyetemes emberi értékek, a szűkebb környezet és a természet szeretete is. Szinpetriben, a Jósva patak partján található vízimalom épületegyüttesében gyönyörködhettek a világ legnagyobb könyvében. A Guinness Word Records által hivatalosan is elismert világméretű könyv az Aggteleki Nemzeti Park természeti értékeit, barlangját, flóráját és faunáját mutatja be.

– A finom ebéd elfogyasztása után a keleméri Tompa Mihály Emlékházba látogattunk, ahol a reformkor hangulata idéződött fel számunkra. Ezt követően Tardonán a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház varázslatos atmoszférája varázsolta el csoportunkat. Utolsó állomásunk Tokajban a tiszteletteljes megemlékezés szimbóluma is volt egyesületünk számára. Meglátogattuk a februárban elhunyt elnökünk, dr. János István tanár úr sírját, kinek szellemiségét, iránymutatásait, egyéniségének sokoldalúságát egyesületünk mindmáig megőrzi.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában