Helyi közélet

2011.08.03. 12:41

Art mozi: a film pereg tovább?

Nyíregyháza - A Mozisok Országos Szövetségének egri tanácskozásán elhangzott: a finanszírozás elmaradása miatt veszélybe került az art mozik működése.

Nyíregyháza - A Mozisok Országos Szövetségének egri tanácskozásán elhangzott: a finanszírozás elmaradása miatt veszélybe került az art mozik működése.– A tanácskozás főszervezője emlékeztetett arra, hogy a kicsi, egy-három termes, művész-, illetve európai filmeket is játszó filmszínházak a Magyar Mozgókép Közalapítvány anyagi helyzetének megrendülése miatt már az elmúlt évben sem kapták meg a második fél évre járó állami támogatást – mondta Kiss Lajos, a MOSZ vidéki tagozatának elnöke.

A 70-es, 80-as években közel 3500 (!) kis mozi működött országszerte, ma már mindössze 150 art mozit tartanak nyilván. Ezek működése került végveszélybe amiatt, hogy az elmúlt év második felében nem jutottak hozzá a filmtörvény szerint nekik járó állami támogatáshoz, ami országos szinten 400-500 millió forintos kiesést jelent a szektornak.

A város finanszírozza a működést

– Nyíregyházán a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum egyik profilja az art filmek vetítése. Tény, hogy hozzánk sem érkezett meg a tavalyi, második félévi állami támogatás. A törvényi előírásokat maximálisan betartjuk a műsorprogram elkészítésekor. Jelenleg a város finanszírozza az art mozi működését – közölte Mészáros Szilárd szakmai munkatárs.

Az ominózus egri országos konferencián a meghirdetett program szerint részt vett volna Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztos, ám az utolsó pillanatban lemondta részvételét. Sokat várnak tőle az art mozik is, mentőövre várnak a fuldoklók.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában