Helyi közélet

2011.08.09. 15:06

Csak okosan picikém!

Nyíregyháza-Sóstó - A nyíregyházi állatkert pávián csemetéjének szinte minden lépését felügyeli édesanyja, igyekszik jó nevelést biztosítani gyermekének a majom mami.

Nyíregyháza-Sóstó - A nyíregyházi állatkert pávián csemetéjének szinte minden lépését felügyeli édesanyja, igyekszik jó nevelést biztosítani gyermekének a majom mami.A Sóstó Zoo-ban élő galléros pávián közösség egyik legifjabb tagja nagyon kíváncsi, édesanyja azonban mindent elkövet, hogy a kis majom biztonságban tapasztalhassa meg a nagyvilág rejtelmeit. A galléros ifjonc gondozásával csak az anyaállat foglalkozik, a klán hím tagja a csoport belső viszályaitól és a külső támadásoktól óvja a picit, így járul hozzá a zavartalan cseperedéshez.

A galléros páviánok amúgy rendkívül társas lények, jellemzően több szinten szerveződött csapatokban élnek, aminek rendszerint a hím a vezére. Egy ivarérett hím akár 23 nőstényt is tarthat háremében, bár a tudósok megfigyelései alapján az átlag nagyjából hét nőre tehető.

- Somló Samu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában