Helyi közélet

2011.08.03. 15:28

Elindult az albérletvadászat

Nyíregyháza – Idén nyáron fejeztem be a főiskolát Nyíregyházán. Hamarosan Budapestre költözöm, ott szeretnék „letelepedni”, munkát és továbbtanulási lehetőséget találni – meséli Krisztina.

Nyíregyháza – Idén nyáron fejeztem be a főiskolát Nyíregyházán. Hamarosan Budapestre költözöm, ott szeretnék „letelepedni”, munkát és továbbtanulási lehetőséget találni – meséli Krisztina.– Sok felsőoktatásban tanuló diákhoz hasonlóan, jelenleg ideális albérletre vadászom az interneten. Augusztusban ugrásszerűen megnő a kereslet a lakásbérletek iránt, ha nem lépek időben, lemaradok a legjobb helyekről. Az internetes oldalakon viszonylag egyszerűen lehet kiadó lakást, illetve lakrészt találni. Nagyban megkönnyíti a választást, ha az albérletet kínálok képeket is feltöltenek hirdetésükhöz, így időt és (utazási) pénzt spórolva, ügyesen szelektálhatom a potenciális lakásokat – mondja a fiatal diplomás, majd elismeri: egyelőre csak ismerősei segítségével ismeri ki magát a fővárosban.

– A barátaim nyomatékosan felhívták a figyelmemet arra (is), hogy választás előtt a környék közbiztonsági jellemzőit is vegyem figyelembe, hiszen Budapest egyes részein kiugróan magas a bűnözési ráta, igaz, a „nyugis” környékeken jóval magasabb áron kínálnak hasonló paraméterű lakásokat. Kiszámoltam: ha megfelezem a költségeket egy lakótárssal, fejenként havi 40-45 ezer forintot kell fordítanunk az albérlet fenntartására. Ez nagyjából megegyezik a vidéki nagyvárosok áraival, Nyíregyházán havi 35 ezer forintomba került ugyanez.

A bizalom kulcsa

A nyíregyházi Török Ferencné jósavárosi, 1+2 szobás otthonát szeretné megosztani szeptembertől egy lehetőleg elsőéves, megbízható, nem dohányzó lányhallgatóval. – Itt van az ősz, itt van újra... – idézi mosolyogva Petőfi sorait a nyugalmazott pedagógus, akitől megtudom: a kapott bérleti díjból a közeledő fűtési szezon magas költségeit szeretné elviselhetőbbé tenni.

– A mai világban jól meg kell nézni, kit enged be otthonába, s életébe az ember – teszi hozzá sietve Márta néni – nehogy több kerüljön a leves, mint a hús! A kis szobát birtokba vevő lakótársamtól éppen ezért elvárom, hogy tisztességes, tisztelettudó, kultúrált és káros szenvedélyektől mentes, józan életű hölgy legyen, így semmi sem állhat a hosszú távú, békés együttélés útjába! – összegzett.

Megkövetelik a kauciót

Az internetes oldalakon a szerencsésebbek már 25-30 ezer forintért találhatnak albérletet a szabolcsi megyeszékhelyen, ám ezek kevésbé frekventált helyen vannak, illetve komfortfokozatuk is elmarad a drágábbaktól. 30-45 ezer forint között már összkomfortos, bútorozott, a város legkedveltebb részein kínálnak 1,5-2 szobás lakásbérleteket az ingatlantulajdonosok. A kaució a legtöbb esetben 1-2 havi bérleti díj, a hirdetők ritkán tekintenek el e biztonsági tartaléktól. Talán a legolcsóbb, de nem a legideálisabb a leendő albérlők számára, ha a főbérlővel kell egy fedél alatt élniük, az üres szobát kínáló házigazdák havi 15-20 ezer forintot kérnek az efféle lakhatásért a főiskolák vonzáskörzetében.

Megkérdeztük: Ha főiskolára járna, kollégiumban vagy albérletben lakna szívesebben?

Márkus Vivien Cintia könnyű helyzetben van: - A két bátyám albérletben lakik Budapesten, velük lennék együtt, ha majd felvesznek valahova. Ez így gazdaságos megoldás a család részére is. Kollégiumba csak jó átlaggal lehet bekerülni - tette hozzá.

Takács Alexandra is az albérlet mellett voksol: - Az albérletet választanám, hiszen ott nyugodtabban lehet tanulni, ami nálam elsődleges szempont - válaszolta kérdésünkre.

Csernus Viktória hasonlóképp vélekedik: - Szívesebben laknék albérletben, együtt a barátnőimmel. Ott könnyebben beoszthatnám a saját időmet is, mintha kollégiumban élnék – vélekedett.

Szűcs Adrienn szintén az albérletet részesíti előnyben: - Úgy gondolom, lehet találni olcsóbban is albérletet, lakótársakkal megosztva pedig még kevesebből kijön. Emellett kényelmesebbnek is tartom a kollégiumnál – felelte.

Batta Viviennek mindkét megoldás tetszik: - Bármelyik megfelelne. A kollégiumban is lehetek együtt azokkal, akikkel szeretnék, és közelebb van az iskolához is, és nem utolsó sorban olcsóbban is kijön – közölte.

Nyikita László számára fontos a kényelem: - Az albérletet kötetlenebbnek és komfortosabbnak találom. Az az igazság, hogy a kollégiumért nem nagyon rajongok, bár ha igényes és jól felszerelt, az is megfelelne nekem - tette hozzá a fiatalember.

- PI, TK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában