Helyi közélet

2011.08.24. 13:34

Jeles fiaira emlékezett Vasmegyer

Vasmegyer - Olyan kiemelkedő személyekről van szó, akik egész életükben szolgálni akartak a nemzetnek, az országnak.

Vasmegyer - Olyan kiemelkedő személyekről van szó, akik egész életükben szolgálni akartak a nemzetnek, az országnak.Két kiemelkedő, vasmegyeri származású férfiúra emlékeztek szombaton a település református templomában. A községhez ezer szállal kötődő Megyery család két férfi tagjának a munkásságát méltatták a felszólalók.

Példaképek lehetnek

Vass Imre, Vasmegyer polgármestere többek között a következőket mondta:

Augusztus 20. az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe, a magyar nép legbensőségesebb ünnepélye. E nemzeti ünnep számunkra most újabb tartalommal gazdagodott: a honfoglalás óta Vasmegyeren élő Megyery család két fiának állítunk emléktáblát. Ahogy a tábla szövege jelzi, hírnevet, rangot, megbecsülést szereztek az ősi földnek. Most a szülőföld köszöni, hálálja meg ezt a felbecsülhetetlen életutat ezen istentisztelettel, emléktábla-avatással. Többszörös szimbólum ez az emléktábla, hiszen összefogást is jelez: a Legfőbb Ügyészség, a megyei ügyészség, a Megyery család, Vasmegyer és Kemecse önkormányzatának és lakosságának tiszteletét, háláját, megbecsülését is jelenti e márványtábla. Ugyanakkor példaképül állítjuk a jelen- és jövő nemzedék számára e két életutat. Ady Endre gondolataival szólva: A világ csodája, ha valaki az Értől indul el, s befut a Szent Nagy Óceánba. Vasmegyerről, Kemecséről indulva is milyen nagyot, hasznosat alkothat, teremthet az ember.

Az emléktábla helye is jelkép. A templom, az egyház megalakulása óta értékteremtő, közösség formáló erő. Végül belső kötelezettség is számunkra, vasmegyeriek számára ez az emléktábla. A megkezdett út, a családtörténet, településtörténet, helytörténet feldolgozása, bemutatása útjának az elején vagyunk. Az emlékkonferenciák, koszorúzások, a „Megyer települések összefogásáért alapítvány” létrehozása után a mai emléktábla-avatás és diófaültetés egy gazdag, értékteremtő hagyományápolás folytatása előtt tárja szélesebbé kapuit.

Hűség Vasmegyerhez

A család nevében Megyery Pál nemzetségfő mondott köszönetet mindazoknak, akik Megyery István és Megyery Pál munkásságát és emlékét ápolják. Kiemelte, hogy életük, munkásságuk példakép lehet mindenki előtt, hiszen bebizonyították, hogy szorgalommal, tanulással a hátrányos helyzetből is ki lehet emelkedni, s lehet értékeset alkotni. Bár a településtől távol éltek, de szívben és lélekben mindig vasmegyeriek maradtak.

Az ünnepségen v. Komiszár Dénes helytörténész idézte fel Megyery István magyar királyi koronaügyész-helyettes, jogi író és öccse, Megyery Pál tb. vármegyei főügyész, Vasmegyer díszpolgára életét és munkásságát. Utalt arra is, hogy az emléktáblával régi adósságát rendezi az utókor, hiszen olyan kiemelkedő személyekről van szó, akik egész életükben szolgálni akartak a nemzetnek, az országnak.

A leleplezett emléktáblát megáldotta, majd hálaadó istentiszteletet tartott dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese.

Az emléktábla szövege

Édes Jézusom ne légy bírám, hanem üdvözítők.

Tisztelettel adózunk a honfoglalás óta Vasmegyeren élő Megyery család két fia előtt, akik hírnevet, rangot, megbecsülést szereztek az ősi földnek:

Vasmegyeri dr. Megyery István (Vasmegyer, 1859. augusztus 13. – Budapest, 1931. augusztus 17.) cs. és kir. kamarás, m. kir. koronaügyész-helyettes, jogi író, a Szent István Rend és a Lipót Rend lovagja és vasmegyeri dr. Megyery Pál (Kemecse, 1861. február 27. – Budapest, 1934. január 30.) vármegyei tb. főügyész és törvényhatósági bizottsági tag, Vasmegyer község díszpolgára

Emlékükre állíttatta: Legfőbb Ügyészség, Vasmegyer község önkormányzata, Kemecse város önkormányzata, Megyery család 

„Tebenned bíztunk eleitől fogva”

2011. augusztus 20.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában