Helyi közélet

2011.08.08. 19:03

Záhonyi könyvek három ország kilenc iskolájába

Záhony - Az elmúlt tanévben Felvidék, Erdély és Kárpátalja kilenc magyar tanítású iskoláját segítették könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony - Az elmúlt tanévben Felvidék, Erdély és Kárpátalja kilenc magyar tanítású iskoláját segítették könyvekkel a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.A határvárosban először másfél évtizede szerveztek könyvgyűjtést a határon túli testvériskolák megsegítésére. A helyi civil szervezetek, intézmények és a polgármesteri hivatal által összegyűjtött kiadványokat Háda Imre polgármester vezetésével adták át a testvérváros Csap középiskolájának és a Záhonnyal évszázadokon át egyfajta szimbiózusban együtt élő Tiszasalamon község alapfokú tanodájának. 1996-tól a határvárosban 20 alkalommal szerveztek könyvgyűjtést és a karitatív akciók koordinátora a Dr. Béres József József Kollégium lett, ahol évtizedek óta tanulnak kárpátaljai diákok.

Folytatni szándékoznak jószolgálati útjaikat

A 2010-11. tanévben a diákotthon tanulói és tanárai öt ízben utaztak a határon túlra, ahol Erdélyben Felsőbánya, Felvidéken Bély, Bodrogszerdahely, Szomotor, Tiszacsernyő, Kárpátalján pedig Nagydobrony, Nagygejőc, Sislóc és Tiszaágtelek magyar tannyelvű iskolája volt az úticél. A használt tankönyvek, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, folyóiratok mellett multimédiás anyagok és több kiadó jóvoltából új könyvek is az adományok részét képezték.

A négy éve a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája címmel elismert záhonyi intézmény az új tanévben is folytatni szándékozik jószolgálati útjait és a legnagyobb hazai karitatív szervezet védnökségével és céltámogatásával újabb partneriskolákat igyekszik kiadványokkal segíteni.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában