Helyi közélet

2011.09.01. 15:32

Az ország legdalosabb párlata

<span style="font-family: Times;font-size: medium">Nyíregyháza - Elkészült a Magyar Dal Napja pálinkája – az ország legdalosabb párlata.

Nyíregyháza - Elkészült a Magyar Dal Napja pálinkája – az ország legdalosabb párlata.Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, idén Nyíregyháza nyerte el a Magyar Dal Fővárosa címet, így szeptember 11-én a szabolcsi megyeszékhelyre figyel majd az ország. A nagyszabású eseményre elkészült az ország legdalosabb pálinkája: az a szabolcsi almapálinka, mely a Zsindelyes Pálinkafőzdében lett kész csütörtökön. S attól lett olyan dalos, hogy amíg főzték, addig az Érpataki Asszonykórus tagjai énekeltek – mindez a Zsindelyes Pálinkafőzde udvarán hangzott el a jövő vasárnapi rendezvény kapcsán tartott mai sajtótájékoztatón.

 Presser Gábor, a Magyar Dal Napja ötletgazdája azt mondta, lenyűgöző volt Nyíregyháza pályázata, s biztos benne, hogy aki 11-én körbesétál a városon, csodákba fog botlani. A zeneszerző nemcsak a szervezésben vállal nagy szerepet, de aktív résztvevője is lesz az eseményeknek: Nyíregyházán ő nyitja meg a műsorfolyamot: koradélután a Cantemus kórussal lép színpadra, s elénekli az Illés együttes Utcán című dalát – azt, ami elindította a pályáján.

Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere elmondta: abban bízik, hogy 11-én este nyolckor az egész ország Nyíregyházával együtt énekli majd a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, eddig ugyanis számos hazai és külföldi település jelezte: csatlakozik a kezdeményezéshez. A Magyar Dal Napjának nyíregyházi eseményei a város zenei és énekkultúrájára épülnek, s fellépnek óvodások, nyugdíjasok, profik és amatőrök egyaránt.

Most az őrzőké a főszerep

Szabó Dénes karnagy arról beszélt, hogy a magyar dal kapcsán most az őrzőké a főszerep. – A zene szellemi táplálék, ami nélkül nem lehet teljes az életünk, így én a szervezőknek azt javasolnám, hogy fejlesszék tovább a kezdeményezést: előbb minden hónapban, majd minden héten, végül minden nap ünnepeljük meg a magyar dalt. Mi komolyan vesszük a „Csak tiszta forrásból” kodályi tételét, s bízunk abban, hogy a rendezvény sokakat rádöbbent majd arra, hogy érdemes és kell is szeretni a magyar dalt.

Kakukk Lajos, az eseménysorozatot támogató FHB Bank nyíregyházi fiókjának vezetője azt mondta, a magyar dal olyan érték, melyet őrizni és ápolni kell, s ők ez nagyon szívesen teszik, míg Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. tulajdonos ügyvezetője arról beszélt, hogy számukra megtiszteltetés és büszkeség egy ilyen különleges eseményre pálinkát készíteni. Cservenák László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta: számos helyszínen csendül majd fel a magyar dal szeptember 11-én,  többek között a Kossuth téren, a börtön udvarán, a Jósa András Oktató kórházban, a városháza udvarán, a Móricz kertben, s Csodavárban.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában