Helyi közélet

2011.10.24. 15:11

Ha két veszélyes üzem találkozik

A vadveszélyt jelző táblákat nagyon érdemes komolyan venni bárhol, bármikor.

A vadveszélyt jelző táblákat nagyon érdemes komolyan venni bárhol, bármikor.Tragédiával végződött a sopronkőhidai baleset. Mivel a karambolos gépjármű közelében elütött őz hevert, feltételezhető, hogy vadbaleset történhetett. Egy személygépkocsi a fának ütközött, majd az árokban állt meg. A kiérkező mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Sajnos, ez a veszély sok helyen leselkedik, azt viszont kevesen tudják, hogy pontosan mi a teendője a vadállattal ütköző autósnak.

– Két veszélyes üzem találkozásáról van szó – fogalmazott Plavecz János megyei fővadász. – Vadgázolás esetén értesíteni kell a rendőrséget, és a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjét, aki a vadat elszállíthatja. Ellenkező esetben lopásnak minősül a vad elvitele. A polgári törvénykönyv érvényes passzusa és a gyakorlat szerint mindenki fizeti a saját kárát. Amennyiben viszont közrehatás van, más a helyzet. Ha például gyorshajtás okozza a vadkárt, az okozó fizeti a nagyobb hányadot. Amennyiben pedig odahajtották a vadat az útra, akkor értelemszerűen a vadásztársaság a felelős.

Vadgázolás esetén értesíteni kell a rendőrséget

Különösen az erdők vagy a mezőgazdasági területek mellett vezető utakon, főként az esti és a kora hajnali órákban lehet arra számítani, hogy az élelem után kutató vadak keresztezik a járművek útját.   

Vadgázolás esetén elsősorban mindent meg kell tenni azért, hogy elkerülje bárki a további balesetet. Lehetőség szerint félre kell állni, az autó mögött ki kell tenni a megfelelő távolságba a fényvisszaverő háromszöget, és  villogtatni kell az elakadásjelzőt. Amennyiben kiérkeznek a helyszínelők, rögzítik a nyomokat, felveszik a sofőr adatait, ha tudják, tisztázzák, hogy a KRESZ szerint közlekedett-e a sofőr. Fontos kideríteni még akkor,  hogy jelzi-e tábla a vadveszélyt. Már csak a sofőr biztosítója miatt is fontos ezt felmérni.

A vadveszélyt jelző táblákat azért is érdemes komolyan venni, mert az útra kiugró őz, szarvas vagy róka látványa még a rutinos sofőröket is megriaszthatja. Egy hirtelen kormánymozdulat vagy fékezés pedig súlyos balesetet okozhat: lehet, hogy a vadat sikerül elkerülni, de a kocsi árokba, fának csapódhat, vagy ami még rosszabb: szemből érkező autónak ütközhet. Jobb félni, mint megijedni...

Nyomasztó számok

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint évente több mint százan sérülnek meg vadat gázoló autóban. 2002-ben 119, 2003-ban 92, 2004-ben 120, 2005-ben 84, 2006-ban 78, 2007-ben pedig 107 olyan állatgázolásos baleset történt, amelynek során nemcsak a vad, hanem az azt elütő kocsi vezetője vagy utasa is megsérült.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában