Helyi közélet

2011.10.13. 16:20

Jobbik: Iskolai végzettséghez kötnék a választójogot

Nyíregyháza – Az igazságosság és az arányosság elvét tartjuk a legfontosabbnak az új választójogi törvény megalkotásakor, s ezt figyelembe véve alkottuk meg a választójogi koncepciónkat – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Gyüre Csaba, a Jobbik megyei elnöke, országos alelnöke.

Nyíregyháza – Az igazságosság és az arányosság elvét tartjuk a legfontosabbnak az új választójogi törvény megalkotásakor, s ezt figyelembe véve alkottuk meg a választójogi koncepciónkat – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Gyüre Csaba, a Jobbik megyei elnöke, országos alelnöke.A tervezetükből kiemelte: egyetértenek azzal, hogy 200 tagja legyen az Országgyűlésnek, az egyfordulós parlamenti választást támogatják. Javaslatuk szerint nem lenne érvényességi küszöb, a legtöbb szavazatot elnyert jelölt kapná a mandátumot, a magyar politikai paletta színesítése érdekében a mostani 5 százalék helyett visszaállna a rendszerváltáskor érvényes 4 százalékos bejutási küszöb.

– Az egyik legfontosabb változás lenne: a mindenkori törvényben rögzített elemi iskolai" végzettséghez kötnénk a szavazati jogot – mondta az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság alelnöke. A Jobbik tervezete alapján azok a pártok, akik az előző választáson legalább egy százaléknyi szavazatot kaptak, automatikusan állíthatnának egyéni jelölteket és országos listát, s nem kellene kopogtatócédulákat gyűjteniük. Ez a kötelezettség (1000 ajánlószelvény) csak az újonnan induló pártokra és szervezetekre vonatkozna. Országos listát pedig minden olyan szervezet állíthatna, melynek 33 egyéni választókerületben van jelöltje.

– Olyan kormánypárti törvényjavaslatot nem fogunk támogatni, ami a kispártoktól „eleve elveszi” az indulás esélyét – tette hozzá Gyüre Csaba.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában