Helyi közélet

2011.10.20. 13:12

Temetőt takarítanak, hagyományt ápolnak

Nyíregyháza - A Rákóczi utca 22. számú ház falán emléktáblát állít a Városvédő Egyesület Hegedüs István tiszteletére. 

Nyíregyháza - A Rákóczi utca 22. számú ház falán emléktáblát állít a Városvédő Egyesület Hegedüs István tiszteletére. Ünnepi hét vége vár a Nyíregyházi Városvédő Egyesületre. Önkéntes alapon, a temetkezési vállalattal karöltve szombaton 8 órától őszi temetőtakarítási akciót tartanak az Északi temetőben, ahol védett sírokat tesznek rendbe.

– Néhány védett, ugyanakkor elhanyagolt állapotban lévő síremlék környékét tesszük rendbe – közölte Békési Elemér egyesületi elnöke, aki ezúton is kér minden érdeklődőt, hogy lehetőleg metszőollót, kapát, gereblyét vagy védőkesztyűt vigyenek magukkal. A temető főbejáratánál találkoznak 8 órakor, majd a sírok rendbetételét a „72 óra kompromisszum nélkül” országos akció keretében végzik.

Vasárnap 13 órakor Nyíregyházán, a Rákóczi utca 22. számú ház falán emléktáblát állít a Városvédő Egyesület Hegedüs István tiszteletére.

Ávósok ejtettek rajta gyilkos sebeket

– A táblán látható lesz az a 20 forintos bankjegy, amelynek Hegedüs István állt modellt. Ez is emlékezteti a városlakókat, az arra járókat, hogy az 1948-ban elkészült bankónak nyíregyházi vonatkozása van. Sokan „fityulásnak” hívták a huszast, a sportoló kedvenc lovát ugyanis Fityulának nevezték – említette az ötletgazda, Komiszár Dénes helytörténész. Hozzátette: – Izmos alakja gyakran feltűnt a bujtosi tónál, ahol rendszeresen úszott és napfürdőzött. A Testnevelési Főiskolán szerzett tanári diplomát. Magyar bajnok, a válogatott keret tagja volt, később edző lett. Futott, úszott és lovagolt. A Rákóczi hadnagya című filmben dublőri szerepet kapott, a lovas jelenetekben helyettesítette Bitskey Tibort. Nagy Zoltán grafikusművész választotta őt az  1992-ig forgalomban volt papírpénz férfiakt modelljének. 

Közel ötvenöt éve, 1956. október 24-én érte halálos lövés a tanítványaihoz siető Hegedüst Istvánt, a budapesti Majakovszkij (ma Szófia) utcán: ávósok ejtettek rajta gyilkos sebeket.

Az emléktábla vasárnap kora délutáni avatásán beszédet mond az egykori sporttárs, Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó. A ceremónián ott lesz a Magyar Öttusa Szövetség delegációja, és a Nagy Imre Társaság is képviselteti magát.

Védett síremlékek

Várhatóan az alábbi sírokat teszik rendbe a résztvevők szombaton: Inczédy György, a város első polgármestere, Somogyi Gyula, a színház alapítója, Sztárek Ferenc tűzoltóparancsnok, Szeszich Lajos, a Nyírvíz Társulat igazgat főmérnöke, alapítója, Szopkó Dezső, az országban 3. legrégebbi Arany Sas Patika alapítója, tulajdonosa, Hibján Sámuel városi képviselő, Prok Gyula városi képviselő, Horthy István királyi közjegyző, a magyar-orosz jogi szótár társszerzője, a Bessenyei Kör főtitkára, a kormányzó unokaöccse, Krúdy Gyula író nagyapja és édesapja síremléke,  Bencs János (Bencs László polgármester édesapja) és id. Szohor Pál városi tanácsnok, Szohor Pál polgármester édesapja.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában