Helyi közélet

2011.10.30. 15:17

Vendégsorok: A polgármester pénze

Igaz, még csak tervezet az új önkormányzati törvény, ám sokan kíváncsiak rá: vajon mer-e úgy dönteni a parlament, hogy 2013-tól harmadára csökkentik a kistelepülések polgármestereinek illetményét. <strong>Angyal Sándor jegyzete</strong>

Igaz, még csak tervezet az új önkormányzati törvény, ám sokan kíváncsiak rá: vajon mer-e úgy dönteni a parlament, hogy 2013-tól harmadára csökkentik a kistelepülések polgármestereinek illetményét. Angyal Sándor jegyzeteMondja egyik érintett ismerősöm, nem elég, hogy a járások visszaállításával kilátásba helyezték sok helyi önkormányzat megszüntetését, de a helyi első emberek – és a jegyzők – pénze is csappan, hatáskörük pedig szinte egyenlő lesz a nullával. Akadnak akik már-már a romániai falurombolást emlegetik az ilyen információk nyomán, hiszen a helyi embereknek aligha lesz beleszólásuk a helyi gondok megoldásába. Ráadásul most a polgármesterek feje fölött lebegtetik a „demoklesz kardot”, ami miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tiltakozik is. Azt mondják, elfogadhatatlan, hogy ennyire megalázóan kevés lesz a javadalmuk, amiért képzett ember aligha ül majd a polgármesteri székbe.Kár volna kajánkodni most a tervezet ellen, hiszen nem a jelenleg regnáló kormány az első, mely szerint indokolatlan ilyen kis országban ennyi önkormányzat meg polgármester, akik nem mellesleg esetenként több százezer forintot kapnak, de számottevő a testületi tagok tiszteletdíja is. Aztán meg evés közben jön meg az étvágy is: hallhattuk, hogy a szomszéd megyében az egyik falu első embere saját élelmiszer boltot nyitott, ahol hitelre vásárolhattak a szegényebb emberek, s uzsoraszintű kamatot számoltak fel érte hó végén. Akinek nem volt készpénze, az ő tartozását levonták a szociális támogatásból... Hiba volna, ha ezek alapján ítélnénk meg a polgármestereket, akik szintén emberek, tévedhetnek és némelyek szentnek érezvén személyüket, maguk felé húz a kezük. A többség másmilyen: tisztességes, segítőkész, egyre többen diplomások, akik naponta támadások tűzében vannak s tartják az arcukat, ha nincs munkahely, ha üres a kassza, ha égig ér az adósság. Mindez ismerős, miként az az igény, hogy nálunk is legyen olcsóbb az állam, kevesebb a pénzfaló hivatal. Ha erről az oldalról tekintünk a polgármesteri hivatalok fenntartásának terheire, akkor magunk is elgondolkodunk: bizony lehetne mindez egyszerűbb, kevésbé költséges. A polgármesterség pedig különben sem életbiztosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában