Helyi közélet

2011.10.23. 11:44

Vendégsorok: Rabkoszton

Mióta bevonult a börtönbe az ismert szinész, hogy letöltse ott a visszaesőknek kiporciózott enyhe büntetését - illetve annak csak a felét, ha jól viselkedik – a közvélemény szeme jobban ezekre a hűvös helyekre szegeződik. <strong>Angyal Sándor jegyzete</strong>

Mióta bevonult a börtönbe az ismert szinész, hogy letöltse ott a visszaesőknek kiporciózott enyhe büntetését - illetve annak csak a felét, ha jól viselkedik – a közvélemény szeme jobban ezekre a hűvös helyekre szegeződik. Angyal Sándor jegyzeteMár korábban is hallhattuk, hogy egyesek hovatovább foglalkozásnak tekintik a cellába jutást, ahol nyáron hűvös, télen pedig fűtés, jó meleg van, ott bizony gondoskodnak a bekerültekről. Ebbe belefér az is, hogy televízió készülékeket helyeznek el a szűk helyiségekben, nehogy már a rabtársak lemaradjanak a kinti világ történéseiről. A héten meg azt hallottuk a királyi rádió reggeli adásában, hogy ha nem is pompás, de azért jó az ellátás, az étkezés is odabent.

Mondta a szakember ugyanis, hogy megszégyenítően alacsony a kórházak napi  kerete, amit a gyógyulók étkezésére fordíthatnak, pontosan fele annak, amennyit a rabruhásoknak juttatnak állami keretből. Hát ezen fennakadtam egy kicsit. Ebből ugyanis arra lehetne következtetni, hogy - a gyorsabb megerősödés érdekében – például egy műtétre készülő betegnek, illetve a szike utáni erősödés időszakában sokkal érdemeseb volna bevonulni a kóterba, mert ott megfelelő formába hoznák őket a műtét nehéz óráira, illetve a jobb ellátás segítené a gyorsabb talpraálllásukat, ami ugye senki emberfiának nem közömbös. Igaz, a gyógyulófélben lévőket meglátogathatják családja tagjai, hogy néhány kanálnyi bevitt húslevessel megízesítsék szerettük száját, a magatehetetleneknek kanállal segítik elfogyasztását. Merthogy az egészségügyben - mondá a szakember – bizony  kevés a minimálbéren tartott  nővér, nekik erre nincs idejük – tisztelet a kivételnek. Gyakorta előfordul, hogy az a félrabnyi koszt is érintetlenül marad, mert a páciens műtött kezével képtelen elérni. Eközben tuti hogy legyengül, nehezebben gyógyul Mariska néni.

Ilyen gond  nincs a rácsos ajtók mögött. Ott nemcsak keret van a több élelemre, hanem jóétvágy is annak elfogyasztására. Ráadásul – igaz ritkábban – őket is lehet láthatniuk a rokonoknak, bevinni nekik ezt meg azt .Ezeket végig gondolva jut eszembe, hogy az új költségvetés súlyos milliárdokat von el kórházainktól, ami bizonyítja majd a közismert mondást: üres kamrában bolond a gazdasszony. Ami szebben fogalmazva azt jelenti, hogy az ellátásért felelősök belezavarodhatnak – a nincsbe.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában