Helyi közélet

2011.11.16. 18:10

Fegyházra ítélték a kisvárdai kábítószer-terjesztőket

Nyíregyháza, 2011. november 16., szerda (MTI) - Kilenc, illetve hét év fegyházbüntetéssel sújtotta nem jogerős ítéletében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán azt a 34 éves nőt és 28 éves társát, akik kábítószert szereztek be és terjesztettek Kisvárdán.

Nyíregyháza, 2011. november 16., szerda (MTI) - Kilenc, illetve hét év fegyházbüntetéssel sújtotta nem jogerős ítéletében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán azt a 34 éves nőt és 28 éves társát, akik kábítószert szereztek be és terjesztettek Kisvárdán.

Az elsőrendű vádlottat, Pelikán Gyöngyit és a harmadrendű Vári Jánost társtettesként elkövetett, kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette miatt ítélte el a bíróság.

A negyedrendű, a kábítószert fogyasztó 21 éves Csáki Gáborra kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt hat hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki, míg az ügy másodrendű vádlottját - a nő 67 éves édesanyját, akinek a garázsában a kábítószert tárolták - felmentette a társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés vádja alól a bíróság.

A tényállás szerint - amelyet a bíróság a vádirattal egyezően állapított meg - az elsőrendű és a másodrendű vádlott 2009-ben egy kölcsönügylet kapcsán került kapcsolatba egymással. A Nyíregyházán élő nő 250 ezer forintot adott át a férfinak, aki ígéretet tett a pénz néhány héten belüli visszafizetésére. Mivel a férfi később is fizetésképtelen volt, abban állapodtak meg, hogy az általa beszerzett kábítószer értékesítéséből adja meg adósságát.

A marihuánát, az amfetamin-származékokat és a speedet a nő kisebb csomagokra osztva édesanyja kisvárdai lakásának garázsában tárolta; az adagokat a férfi adta el a városban, az utánpótlás miatt pedig folyamatos kapcsolatban álltak egymással.

Vári János 2009 őszétől 2010 februárjáig több alkalommal adott el ilyen módon kábítószert - összesen 130 gramm amfetamint és 90 gramm marihuána származékot értékesített -, a drogot emellett a negyedrendű vádlottal együtt saját maga is fogyasztotta. Az eladásból az elsőrendű vádlott mintegy 460 ezer forintos bevételt ért el.

A férfit a rendőrök üzletelés közben fogták el, a két nő közös lakásában tartott házkutatás során amfetamin-származékra és marihuánára bukkantak. A kábítószert az elsőrendű vádlott gépkocsijában is megtalálták a nyomozók.

Az első- és a másodrendű vádlottra mellékbüntetésként a bíróság nyolc, illetve hat év közügyektől eltiltást szabott ki, valamint velük szemben vagyonelkobzást rendelt el.

A bírói tanács súlyosító körülményként értékelte a hasonló esetek elszaporodottságát, míg enyhítőként a vádlottak beismerő vallomását.

Az ítélet ellen az ügyész az első- és a harmadrendű vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, valamint kérte a másodrendű vádlott bűnösségének megállapítását. Az első-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak, illetve védőik a büntetés enyhítésére, valamint eltérő minősítésre vonatkozó nyilatkozatokat tettek.

A gyermeke születése miatt eddig házi őrizetben lévő elsőrendű vádlottat az ítélet kihirdetése után bilincsben vezették el a fegyőrök.

MTI

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában