Helyi közélet

2011.11.11. 13:53

Önkéntesek védik az élőhelyeket

Vásárosnamény, Barabás - A Kárpátokért Egyesület megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az önkéntesség népszerűsítésére.

Vásárosnamény, Barabás - A Kárpátokért Egyesület megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az önkéntesség népszerűsítésére.Vásárosnaményi A vásárosnaményi Kárpátokért Egyesület idén immár második alkalommal szervezett önkéntes munkát a Barabás határában lévő Kaszonyi-hegyen lévő természetvédelmi terület megóvása érdekében. Az idei esztendő az Önkéntesség Európai éve, mindazonáltal az ominózus egyesület megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az önkéntesség népszerűsítésére.

– Partnerként veszünk részt a Partnerség határok nélkül elnevezésű magyar-szlovák-román-ukrán ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Az ebben részt vevő fiatalok ismét kitettek magukért – nyugtázta Inántsy Pap Sándor.

A Vásárosnaményi Természetbarát Diákkör, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület tagjaival, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival, és néhány lelkes természetszerető felnőtt önkéntessel együtt az esős idő ellenére egész nap kitartóan irtották a bozótot, rendbe tették a természetvédelmi területet, ami sok élőlénynek, köztük ritka rovaroknak is menedéket jelent.

Megismerkedhettek a komposztálással

– A szakemberek motoros fűrészekkel, fűkaszákkal és kézi szerszámokkal irtották az aljnövényzetet. Az önkéntesek ezeket a növényeket vitték az aprítógéphez, ahol komposztálható massza keletkezett a belőlük. Így nemcsak a terület rendbetételén dolgoztak a fiatalok, hanem közben megismerkedhettek a komposztálás folyamatával, fontosságával is. 

A szervezők az önkéntes munkát nagyon sikeresnek ítélték, hiszen a kitűzött területet sikerült megtisztítani. Az odafigyelő előkészítésnek és a szabályok betartásának köszönhetően a nehéz körülmények ellenére sikerült balesetmentesen zárni a programot. Aki lemaradt, nem kell csüggednie, mert jövő év elején is lesznek hasonló önkéntes munkák.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában