Helyi közélet

2011.11.20. 10:17

Öröméneklés 25 éve

<p style="text-align: left;">Nyíregyháza -&nbsp;Jubileumi koncerttel ünnepelte szombaton megalakulásának évfordulóját a Pro Musica Leánykar.</p> <p style="text-align: left;">

Nyíregyháza - Jubileumi koncerttel ünnepelte szombaton megalakulásának évfordulóját a Pro Musica Leánykar.

Huszonöt éve énekelnek a maguk és a közönség nagy örömére a Pro Musica Leánykar tagjai. Öröméneklés ez, hiszen amíg a Kodály Zoltán Általános Iskolába jártak, kötelességük volt a Cantemus Gyermekkórusban énekelni, de az oktatási intézményből kikerülve önszántukból, minden kényszer nélkül, a közös éneklés iránti szeretetből jártak, illetve járnak vissza az együttesbe énekelni középiskolások, egyetemisták és főiskolai hallgatók, vagy éppen már dolgozó leányok. Huszonöt évvel ezelőtt a Kodály-iskolától pár éve elbúcsúzott lányok volt karnagyuk, Szabó Dénes hívására azonnal igent mondtak arra, hogy a debreceni nemzetközi versenyre alakítsanak meg egy leánykart. Az akkor elért siker után a leányok továbbra is együtt maradtak, s egymás után érte el az újabb sikereket a Pro Musica Leánykar, amely a születésnapi hangversenyét szombaton rendezte meg a Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében.

Töretlen sikersorozat

- Töretlen sikersorozat az elmúlt 25 esztendő - mondta ünnepi köszöntőjében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, majd így folytatta: - A sok-sok hazai és külföldi díjjal egyrészt maguknak, másrészt Nyíregyházának is dicsőséget szereztek. A fiatalok a Kodály Zoltán Általános Iskolában a tehetségük és a szorgalmuk révén lelki többlethez is jutottak, sok közösségi élményben volt részük, ugyanakkor tudásukkal elvarázsolták a hallgatóságot. Köszönöm az énekkar minden tagjának és Szabó Dénes karnagynak a kitartó munkát,a sok hazai és nemzetközi sikert. Bebizonyították, hogy lelkes munkával lehet szép eredményeket elérni. A következő 25 évre is sok lelkesedést, sikert, kitartó munkát kívánok.

Támogatás a minisztertől

Dr. Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kabinetfőnöke személyes élményekkel kezdte ünepi beszédét.

- Meghatottan állok most itt, ugyanis jó pár hónappal ezelőtt Nyíregyháza polgármesterével arról beszélgettem, hogyan tudna jobban együtt dolgozni a város és a kulturális minisztérium. Megállapodtunk abban, hogy a közös munka alapja a Cantemus Kóruscsalád és a VIDOR Fesztivál lehet. Boldog vagyok, hogy most itt lehetek, hiszen a Cantemus Kórucsalád, s annak családtagjaként a Pro Musica Leánykar a városnak, a hazának, a nemzetnek, az egyetemes kultúrának fontos része, egészen biztos, hogy a legkiválóbb nagykövete. Hadd tolmácsoljam Réthelyi Miklós miniszter és Szőcs Géza államtitkár gratulációját is a jubileum alkalmából, s megköszönve ugyanakkor Nyíregyházának azt a rendíthetetlen kiállást, támogatást, amit az elmúlt 25 évben nyújtottak az együtteseknek. Ha most látna bennünket Kodály Zoltán, nagyon boldog volna, hiszen a gondolatainak a megtestesítője a Cantemus Kóruscsalád. Réthelyi Miklós miniszter kérte, hogy mondjam el: a Nemzeti Kulturális Alapból négymillió forint támogatást ad a kórusintézménynek.

A jubiláló családtagot műsorral köszöntötte a szombat esti hangversenyen a Cantemus Gyermekkórus, a Cantemus Vegyeskar, majd az ünnepelt, a Pro Musica Leánykar dalokkal mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt 25 évben valamilyen módon segítették a kórust. A koncert utolsó szakaszában már együtt énekeltek jelenlegi és volt kórustagok, így több száz leány ajkárólcsendült fel Kodály Zoltán, Bartók Béla, Hiroshi Ishimaru, Gustav Holst, Bárdos Lajos szerzeménye.

A város, az ország ünnepe

A nagysikerű koncert után Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy így összegezte az elmúlt 25 évet:

- A Pro Musica Leánykar megalapításával más időszámítás kezdődött el a számomra, egy természeti képpel élve: a szmogos őszi nap derűssé vált. Engem is meglepett, hogy az egyszeri alkalomra, a debreceni fellépésre készülve milyen nagy lelkesedéssel jöttek a középiskolás lányok, s aztán az ottani kórusversenyen elnyert I. díj és nagydíj jelezte, érdemes folytatnunk. Ez a ma esti ünnepség szép ünnep, felemelő ünnep volt.Ilyenkor nyer értelmet az a sok társadalmi munka, amit hittel végeztünk az elmúlt 25 évben. Remélem, érezte mindenki, hogy ez nem egy zártkörű ünnep, hanem a város ünnepe volt. Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy az ország ünnepe volt, hiszen nagyon sok helyről, távoli településekről jöttek vissza énekelni, s maradéktalanul éreztem bennük a boldogságot. Örülök, hogy részese lehettem ennek az ünnepségnek, örülök, hogy szolgálhattam. Az elmúlt 25 évből nem szívesen emelnék ki egy eredményt sem, illetve éppen azt emelném ki: 25 éve tart ez a sikerekben és szépségekben gazdag kórusélet.

Megdolgozni a sikerért

Az alapító tagok közül már csak egyetlen énekes, Szabó Barbara tagja ma is a Pro Musica Leánykarnak.

- Nagyon távolinak tűnik a kezdet, talán éppen azért, mert nagyon sok szép fellépésnek lehettem részese. A 25 éves jubileumra megjelent kiadványt lapozgatva ismét felidéződtek a régi emlékek. Számomra talán a legérdekesebb élmény a sevillai világkiállításon való szereplés volt. A Makovecz Imre által tervezett magyar pavilonban két héten keresztül minden második nap kellett énekelnünk. Ez azért is volt nehéz és izgalmas is egyben, mert csak huszan utazhattunk el - emlékezett vissza a múltra Barbara, aki a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában hegedül. - Hogy mit jelent számomra a Pro Musica? Bár máshol dolgozom, de nekem ez az otthonom. Itt tanultam meg a rendet, a munkafegyelmet, s azt, hogy a sikerért, az eredményért keményen meg kell dolgozni.Ráadásul mivel édesapám a kórus karnagya, nekem mindig többet is kellett nyújtanom, többet is kellett vállalnom, nem lehetett szó lazításról. A közösség összetétele sokat változott, hiszen míg az alapító tagok 16-19 évesek voltak, napjainkban már jóval szélesebb az életkori skála. De éppen ez a szép benne, hogy a próbák, az utazások során összeszoknak, összecsiszolódnak "kicsik" és "nagyok". S ez már azért is könnyen megy, mert mindenkit ugyanaz a cél hozott ide: a közös éneklés szeretete.

- M. Magyar László -

Versenyek, díjak:

Debrecen (1986): Nagydíj, I. díj

Gorizia (1990): II. díj, III. díj

Kodály Zoltán Éneklő Ifjúság: I. díj

Arezzo (1995): Nagydíj, I. díj, III. díj

Debrecen (1996): Európa nagydíj

Athén (1996): I. díj, négy aranyérem

Tolosa (1999): III.díj

Maribor (2000): két aranyérem

Celje (2001): Aranydiploma, közönségdíj

Neuchatel (2001): Nagydí, I. díj, III. díj, közönségdíj

Maasmechelen (2001): Nagydíj, I. díj

Busan (2002): Olimpiai Bajnoki Cím, aranyérem

London (2003): Ezüst Rózsa Serleg, I. díj

Montreux (2004): Casino-díj, I. díj

Marktoberdorf (2007): I. díj, különdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában