Helyi közélet

2011.11.02. 16:29

Szmogriadó - Nehezebb a levegővétel

Nyíregyháza - A hosszú hétvége után első munkanapon az előjegyzettől több beteg volt a megyei tüdőgondozó intézetben, ami jelzi, a napok óta tartó szmog megviseli a szervezetet.

Nyíregyháza - A hosszú hétvége után első munkanapon az előjegyzettől több beteg volt a megyei tüdőgondozó intézetben, ami jelzi, a napok óta tartó szmog megviseli a szervezetet.– Az egészséges emberek is érzik, hogy nehezebb a levegővétel – erősíti meg dr. Obbágy Veronika, a Jósa András Oktatókórház Megyei Tüdőgondozó Intézetének vezető főorvosa. Az ok, hogy a 2 milliméternél kisebb, fél-egy mikron nagyságú porszemcsék szinte akadály nélkül jutnak el a kislégutakba, ahol az oxigén és szén-dioxid csere történik, azonban a lerakódott szemcsék miatt kevesebb oxigén jut a légutakba, ami légszomjhoz vezet. A porszemcsék nemcsak a szem kötő-, hanem a légutak nyálkahártyáját is ingerlik. A megtapadó szemcsék gyulladáskeltő anyagokat juttatnak a légutakba és a hörgők felületére, ez ellen a szervezet köhögéssel válaszol, ami az öntisztulási folyamat része.

– A szmog, vagyis a magas szállópor koncentráció plusz rizikófaktort jelent az asztmásoknak, a bronchitiseseknek, azaz a krónikus légúti betegségben szenvedőknek, a légúti gyulladásokra hajlamosak embereknek, mert a szervezetükben meglévő ügynevezett kolonizálódó kórokozók is aktivizálódnak a porrészecskékkel bejutó toxikus anyagok, baktériumok és vírusok révén – mondja a tüdőgyógyász főorvos.

Kerüljük a szabadban sportolást

A fulladáson túl, váladékos köhögés jelentkezik, és az arcüreggyulladás is nehezebb gyógyul, és gyengül a tüdő ellenálló képessége is.Szintén a veszélyeztetett kategóriába tartoznak az idősek és a kisgyermekek. Ilyenkor ajánlatos minél kevesebbet a szabad levegőn tartózkodni, s ha lehetőség van rá, akkor fontos az otthoni levegő tisztítása, amit egyébként is javasolnak a tüdőgyógyászok a krónikus betegeknek.

– Nagyon fontos, hogy ilyenkor  kerüljük a szabadban sportolást, az olyan tevékenységet, ami szapora levegővételre készteti a szervezetet – javasolja dr. Obbágy Veronika. Tanácsos továbbá a szmogos időszakban a száj- és orrmaszk viselése, a légúti betegeknek pedig a speciális maszkot ajánlják, mely kiszűri a levegőben lévő szennyeződést. Amennyiben az időjárás nem változik a szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban még több sürgős esetet kell ellátni a szmog okozta tünetek miatt.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában