Helyi közélet

2011.12.05. 13:18

Hogy még szebb legyen a karácsony ünnepe

Újfehértó - Olvasóink révén még szebb lehet a Kukucska család ünnepe az újságcikk nyomán felújított házban.

Újfehértó - Olvasóink révén még szebb lehet a Kukucska család ünnepe az újságcikk nyomán felújított házban.Kapni jó dolog, de még jobb érzés adni. A karácsonyhoz, a szeretet ünnepéhez közeledve még nagyobb hangsúlyt kap az adakozás, a rászorultak megsegítése, hogy azoknak is szép ünnepük legyen, akik az év legnagyobb részében nélkülöznek.

A rászorultak megsegítésében a Kelet-Magyarország szerkesztősége is rendszeresen részt vesz, a korábbi években családok, állami gondozásban lévő germekek, idősek otthonában élő nyugdíjasok számára hirdetett már adományozási akciókat, amelyekben önzetlen és segítőkész olvasók is közreműködtek felajánlásaikkal anyagi lehetőségükhöz mérten.

Életveszélyes lakóház

Az idén két családnak szeretne segíteni a szerkesztőség, közülük az egyik az Újfehértón élő Kukucska család. Rendszeres olvasóink talán még emlékeznek rá, hogy májusban Könny helyett küzdelem címmel már bemutattuk a nehéz anyagi helyzetben, s ugyanakkor még lakásgondokkal is küzdő édesanyát és három gyermekét itt a SZON-on is. Kukucska Zoltánné több mint két éve vesztette el férjét, az idén februárban pedig a belvíz miatt életveszélyessé vált házat kellett elhagynia az édesapa nélkül maradt családnak. Akkor önkormányzati lakásba költözhettek, azonban az albérleti díj mellett fizetnie kellett a családi ház felújítására még a férjével együtt korábban felvett OTP-kölcsönt is. A lakás felújítása a szakemberek szerint legalább hárommillió forintba kerülne, de mint Hajni asszony az akkori riportban elmondta, annyi pénze sohasem lesz.

Segítség a helyreállításhoz

- A cikk megjelenése után csupán egy segítőkész olvasó, egy nyíregyházi ügyvéd jelentkezett, hogy megpróbál a helyzetünkön javítani, de neki nagyon sokat köszönhetünk. Egy építészmérnök barátjával keresett meg bennünket, aki alaposan megvizsgálta az életveszélyessé vált házat, s kiderült, hogy nem a belvíz miatt süllyedt meg a ház, hanem volt egy csőtörés, s annak következtében repedtek meg a falak - eleveníti fel az azóta történt fejleményeket az édesanya. - Jóakarónk akkor megígérte, hogy segít a mérnök barátjával a házat felújíttatni, lakhatóvá tenni. Meg is kezdődött a helyreállítás, s talán a karácsonyi vacsorát már ott tálalhatom fel. Természetesen az sem baj, ha csak néhány nappal később költözhetünk vissza az egykori családi házba. Most az édesanyámnál lakunk, mert az önkormányzati bérlakás díját és rezsijét is fontosabb dolgokra tudom fordítani, hiszen a két nagyobbik gyermekem Nyíregyházán tanul. Én örömmel lakom itt, hiszen a ifjúságom ideköt, a gyerekek azonban már nagyon vágynak vissza a lakásunkba. A neve elhallgatását kérő segítőnk új bútorokat is vett a számunkra, ezek még a bolt raktárában várják a szállítást. A ház helyreállítása közel annyiba került, mint amit mondtak nekem a szakemberek májusban. A munkálatok megkezdése uán újabb hibák derültek ki, szinte az egész házat újjá kellett építeni. Nem tudom szavakkal kifejezni, de talán nem is lehet szavakba önteni mindazt a hálát, amelyet érzünk jótevőnk iránt. Az újságon keresztül is köszönöm, nagyon köszönöm segítségét, s azt, hogy májusban ismeretlenül mellénk állt, támogatást nyújtott. Természetesen hálával tartozunk a mérnök úrnak, valamint mindazoknak, akik dolgoznak a ház helyreállításán - hangsúlyozta az édesanya.

Élelmiszer, édesség

Szerkesztőségünk a maga eszközeivel, illetve önzetlen olvasóink segítségével szeretné teljesebbé tenné az édesanya, a 12 éves Krisztián, a 16 éves Zoltán és a 17 éves Lívia karácsonyi örömét.

- Tartós élelmiszereket örömmel elfogadunk. Nem éhezünk, de sok olyan élelmiszer van, amelyet nem, vagy csak nagyon ritkán tudok megvenni a gyerekeknek, gondolok példáultöbbek között befőttekre, édességekre. Az élelmiszerek felajánlása már csak azért nagy segítség lenne, hiszen az arra szánt pénzből kifizethetem a számlákat, illetve vehetek ruhákat a gyerekeknek. Mikor nem volt munkám, bizony gyakran felvetődött, hogy együnk vagy inkább a számlákat fizessem be. Most itt a nagymamánál van televízió, de ha hazamegyünk, ott bizony nem lesz. Régóta mondogatják a gyerekek az internetezést is, de ahhoz meg természetesen egy számítógép vagy laptop kellene. De hát nem akarok telhetetlennek tűnni, a tartós élelmiszer is már nagy segítség, a többit meg majd valahogyan kigazdálkodom.

Várjuk az adományokat

Arra kérjük olvasóinkat, hogy a Kukucska családnak szánt felajánlásokat a Kelet-Magyarország szerkesztőségébe (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6. sz.) juttassák el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában