Helyi közélet

2011.12.16. 12:09

Itt a tél, itt a kosárfonás ideje

Tunyogmatolcs - A kosárfonás inkább téli munka, hiszen tavasszal meg nyáron ott a kert, a virágok átültetése, így csak ritkán jut rá idő. Ezt vallja Lakatos Pál tunyogmatolcsi lakos is, aki ezt a nagyon ősi mesterséget oly hűségesen űzi.

Tunyogmatolcs - A kosárfonás inkább téli munka, hiszen tavasszal meg nyáron ott a kert, a virágok átültetése, így csak ritkán jut rá idő. Ezt vallja Lakatos Pál tunyogmatolcsi lakos is, aki ezt a nagyon ősi mesterséget oly hűségesen űzi.Már gyermekkorában felfigyelt eme munka szépségeire, de ekkor még csak távoli csodálattal szemlélte a kosárfonás remekműveit. A csodálat 1966-ban átváltott tenni akarásba, és elkezdett foglalatoskodni gyakorlatban a kosárfonás művészetével. 1995-ben a Mátészalkai Faipari Kiállításon részt vett, ahol sok dicsérettel illeték tevékenységét. Ugyanebben az évben a Mátészalkai Idősek Otthonában tartott bemutatót, ahol az idősek élvezettel tekintették meg a már elkészült tárgyakat. 1996-tól állandó vendége a településen rendezett Szamosparti-Találkozóknak, ahová évről-évre újra visszahívják. A környező települések fesztiváljain, falunapjain előzetes felkérések után mindig szívesen részt vett. Jelenleg hobbiként űzi tovább hagyományőrző szenvedélyét. Törekszik a tradicionális javak megőrzésére.

Fiainak, Lászlónak és Pálnak már gyermekként megtanította a mesterség minden apró részletét. Emellett más községi lakost szintén bevezetett már a kosárfonás rejtelmeibe. Munkássága iránti érdeklődők, vendégek gyakran látogatják otthonában. Termékei között megtekinthető az ipari kosár, a hétköznapi bevásárló kosár, fotelek és székek. Még ma is, közel 61 évesen, örömmel és fiatalos lelkesedéssel lát neki, egy újabb munka elkészítésének. Lendülete, és munkájának minősége nem kopott meg a hosszú dolgos évek alatt. „Az ember a természet megfigyelése folytán jöhetett rá a kosárfonás titkaira. Tanítómestere a fészekrakó madárvilág lehetett, melyben igazi szenvedélyt találtam magamnak.”- fogalmazta meg Pali bátyja.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában