Helyi közélet

2012.01.17. 17:26

A baromfihús ára is szárnyal

Leginkább a csirkemell drágul majd, de más baromfitermékek ára is emelkedik.

Leginkább a csirkemell drágul majd, de más baromfitermékek ára is emelkedik.Nem kell ahhoz jóstehetség, hogy prognosztizáljuk: hamarosan általános áremelkedés várható. Ezen a héten is drágul a benzin, most éppen 4 forinttal, a gázolaj ára pedig 6 forinttal nő. A magas üzemanyagár miatt a Mentők és Betegszállítók Egyesülete a minisztériumtól kérnek segítséget.

– Húsvétig várhatóan kisebb mértékben, de több ütemben emelkedik a baromfitermékek ára - mondta a Napi Gazdaságnak Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A drágulás érinti majd a pulykából készült árukat is, és termékenként eltérő mértékű lesz, így a csirkemellfilénél elérheti a 8-10, míg az olcsóbb termékek esetében a 3-5 százalékot.

Muszáj emelniük az árakat

A költségek növekedése mellett az élénk exportkereslet miatt járó szűkösebb árualap indokolja a drágulást, és mivel a sertéshúsoknál drasztikusabb áremelés várható, ezért mostanság nem várható, hogy az legyen a helyettesítő termék.

– Mi is kénytelenek vagyunk emelni az árakat, korábban ugyanis mi vállaltuk át a pluszterheket. Most muszáj éreztetni a kereskedelemben a drágulást, egyszerűen más megoldás elképzelhetetlen. Az már egy más kérdés, hogy miként viszonyul a kereslet. Hiszen ha csökken a vevők száma, lehet bármeddig emelni az árakat, nem lesz aki megvegye a termékeket – adott reális helyzetértékelést Rácz Antalné, a Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft. egyik tulajdonosa, majd hozzátette: – Amennyiben csupán magyar áruk lennének a piacokon, akkor tudnánk kezelni a helyzetet, ám mivel a külföldi termékek ára alámegy a hazainak, kényszerpályán mozgunk. Sajnos, tehát emelnünk kell, de csak finoman...

Voltak már vidámabb hangulatban a hentesek és a húskereskedők is.

– Nagyon kellemetlenül érint bennünket mindaz, ami körülöttünk történik. Annyira minimális az árrés és akkora a költség, hogy nem tudunk más tenni, mi is emeljük az árat. Volt már rá példa, hogy a kereslet jelentősen visszaesett, emiatt utána csökkenteni kellett. Ez a lehetőség ezután is fennáll – mondta Tóth János, a Kukori Húsbolt tulajdonosa.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában